"Det er en styrke at være kvinde"

Hun bevæger sig om nogen på mændenes banehalvdel – det første kvindelige direktionsmedlem i Sydbanks historie, bankdirektør Karen Frøsig. Men hun har lært at gebærde sig og ser bl.a. en styrke hos kvinder frem for mænd i at kunne tabe ansigt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Karen Frøsig og hendes veninde som unge var færdige med jurastudiet, var et af de store spørgsmål: Hvordan gebærder man sig i denne mandeverden?

Dengang var der en stor overvægt at mandlige studerende, og mens de i stor udstrækning var “veldressede” til en jobsamtale, når de tog et slips på, havde Karen og veninden ingen rollemodeller at få deres dresscode fra.

“Vi har jo så måttet fægte os frem og prøve at finde vores egen stil,” siger den 49-årige Karen Frøsig.

Hun skabte historie i år ved at være den første kvinde nogensinde i direktionen i Sydbank. Hvilket vel er det stærkeste udtryk for, at hun gennem årene har lært at gebærde sig og fundet sin egen stil.

“Nu ved jeg jo ikke, hvad jeg skal sammenligne mig med – jeg har jo aldrig prøvet at være Karen som mand. Men undervejs har det da nogle gange været en styrke at være kvinde. For eksempel tror jeg, at kvinder er bedre til at tabe ansigt, hvis de møder modstand, hvor det kan være sværere for mænd,” siger hun.

Karen Frøsig, der er uddannet advokat, tog i 1986 springet til bankverdenen – til den daværende Privatbankens juridiske sekretariat. Herefter har vejen formet sig i én retning – opad. Fra Topdanmark Bank, Aktivbanken og senest Sydbank, hvor hun i 1995 blev leder af bankens juridiske afdeling. I maj i år blev hun så medlem af direktionen og ansvarlig for kundeområdet, personale og it.

Spejler sig i ansøgere
Hun lægger ikke skjul på, at hun er nået så langt, fordi hun har haft gode chefer:

“Jeg tror kun, at det kan lade sig gøre at bevæge sig op gennem systemet ved at blive støttet og hjulpet af chefer, der i det her tilfælde har peget på mig,” som hun siger.

Gør du så noget selv for at pege på kvindelige ledere?

“Jeg tror, at man automatisk gør noget ved at være kvindelig leder – at kvinderne kan se, at der allerede sidder en kvinde i ledelsen. Og når man vælger nogle til et job, så spejler man sig ofte selv i vedkommende: ‘Nej, hvor er hun sympatisk…’, og så er det måske bare, fordi hun ligner en selv,” siger bank­direktøren med en lille klukken i stemmen.

Da Karen Frøsig tog springet jobmæssigt, gjorde hun det også geografisk: I dag bor hun i Bramming ved Esbjerg med sin mand, advokat Karsten Steen Jensen, og de to teenagebørn, en datter på 16 år og en søn på 17 år. Og at karrieren har betydet nogle andre fra- og tilvalg undervejs, lægger hun ikke skjul på:

“Jeg har da tænkt undervejs, at dét og dét fik jeg ikke lige med. Jeg har for eksempel ikke haft barselorlov til den yngste. Og børnene har da også selv sagt, at de nogle gange var kede af, at jeg ikke var mere hjemme som nabobørnenes mor. Men omvendt har jeg helt klart været rollemodel for min datter. Fra hele lille har hun sagt, at når hun blev stor, ville hun have mit arbejde,” siger Karen Frøsig.


Har du brug for at kende danske erhvervslederes dagsorden?

Så bestil Berlingske Nyhedsmagasin, hvor du hver fredag gennem reportager, analyser og interviews kommer tæt på beslutningstagerne.