»Det er en fordel, at vi selv kan forme arbejdskraften«

Hos ingeniørvirksomheden NIRAS har de taget ansvar for at uddanne den type arbejdskraft, som de skal bruge i fremtiden. Det er netop, hvad World Economic Forum lægger op til i deres rapport, og det har givet René Ginnerup Seidenfaden-Lassen færdigheder, som han ikke ville få på studiet.

René Ginnerup Seidenfaden-Lassen, praktikant hos Niras, mener, at han får flere redskaber ved at være i praktik. (Foto: Niels Ahlmann Olesen) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samarbejde og en mere kritisk tilgang til sit eget produkt. Det er, hvad den 25-årige ingeniørpraktikant René Ginnerup Seidenfaden-Lassen får med sig, når han er i praktik hos NIRAS, en rådgivende ingeniørvirksomhed i Allerød.

»Kun virksomhederne ved, hvad de vil have, og der er helt klart flere redskaber, jeg får i praktiktiden, som jeg ikke fik med fra studiet,« siger René Ginnerup Seidenfaden-Lassen.

»Når jeg vurderer mine produkter på uddannelsen, er det med udgangspunkt i den teori, jeg får der. Men ude i virkeligheden er det andre parametre, mine produkter skal vurderes ud fra. Det har bl.a. gjort mig mere kritisk over for mit eget arbejde,« siger han.

Det er netop den type kompetencer, NIRAS er bevidst om, at de skal bruge i fremtiden. For arbejdsmarkedet ændrer sig. Derfor forbereder virksomheden sig på en ny virkelig ved at ansætte praktikanter og dermed være med til at sikre en fremtidig arbejdskraft, som matcher netop NIRAS behov. Det er især inden for ingeniørfaget. Også områder som HK og kommunikation er arbejdsområder, som virksomheden skal bruge folk til i fremtiden og derfor allerede nu ansætter praktikanter til at varetage.

Den uddannelsesopgave skal virksomheden selv være med til at løfte, siger World Economic Forum i deres seneste arbejdsmarkedsrapport, og det er NIRAS’ team- og ekspertisechef, Stig Brinch, helt enig i.

»Det er kun fornuftigt, at vi hjælper med at uddanne så mange som muligt af den type arbejdskraft, vi ved, at vi skal bruge fremadrettet,« siger han og tilføjer, at praktikantforløbene er en fordel for virksomheden:

»Vi rekrutterer mange af vores nye medarbejdere fra praktikforløb, for så har de lært lige netop de kompetencer, som vi kræver fra dem,« siger han og nævner, at han bl.a. oplever, at praktikanterne bliver bedre til at samarbejde efter et semester i virksomheden.

»Det er bare én af de færdigher, de skal have, og det er en af de vigtigste egenskaber for virksomheden fremadrettet. Men arbejdsmarkedet stiller nye krav i fremtiden, og det kan vi lige så godt forme dem efter allerede nu,« siger han.