Derfor er business angels deres vægt værd i guld

Antallet af danske business angels stiger, og det skal vi være glade for, lyder det fra organisationer. Det er simpelthen et sundhedstegn for hele iværksætterøkosystemet.

Henriette Kinnunen, direktør for DVCA, der er brancheforening for danske kapitalfonde, venturefondene og business angels. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste fem-ti år er der sket en bemærkelsesværdig udvikling i det danske erhvervslandskab. Mange flere vælger i dag en karrierevej som iværksætter, og det har skabt en skov af unge, lovende techvirksomheder, der har potentiale til at blive morgendagens store erhvervssucceser.

Udviklingen skyldes dog ikke blot de iderige iværksættere selv. Den bygger også på, at mængden af de såkaldte business angels er skudt i vejret. De er en flok erfarne iværksættere, der i dag er blevet velhavere, og som nu bruger deres finanser og knowhow til at gøre den næste generation af iværksættere til succeser.

Værdien af den udvikling og englenes impact på iværksættermiljøet kan ikke undervurderes, lyder det fra Dansk Iværksætter Forenings formand, Peter Kofler.

»Deres erfaring gør en forskel i forhold til andre typer investorer. De har selv prøvet at hugge sig gennem junglen med macheten. Nu går de ind i nye iværksættervirksomheder, giver dem brændstof i form af penge og hjælper dem med at kæmpe sig vej gennem skoven. De aktive business angels er ekstremt vigtige,« siger han.

Flere engle

Antallet af business angels, der reelt huserer i Danmark, er præget af nogen usikkerhed. Bl.a. fordi definitionen kan være lidt flydende. Der er alligevel indikationer, som viser en udvikling, fortæller Henriette Kinnunen, der er administrerende direktør for DVCA, som er interesseorganisation for kapital- og venturefonde samt business angels.

»Vi har fået flere engle i Danmark gennem det sidste årti, og vi er også vidne til et miljø, der er blevet mere modent og professionelt. Vores tal viser eksempelvis, at antallet af aktive business angels i Danmark nåede op på ca. 2.200 i 2018, hvilket var en fremgang på 15 procent i forhold til året før,« siger hun.

Udviklingen viser i hendes optik, at erhvervslivet er ved at tackle den samfundsmæssige udfordring, som for et årti siden bestod i, at der ikke var nok gang i iværksætteriet. Mere og mere investorkapital flyder i dag i den retning.

»De værste børnesygdomme er overstået, og derfor vil vi også i fremtiden se langt flere danskere få mod til at investere penge og tid i den massive talentmasse af startups, som Danmark fostrer,« vurderer hun.

Milliardbeløb

Dansk Iværksætter Forenings formand, Peter Kofler, vurderer, at det er blevet mere acceptabelt at investere i iværksættervirksomheder. Den udvikling oplever DVCAs Henriette Kinnunen også. Den samlede værdi af den udvikling er stor.

»Danske business angels investerer årligt omkring seks mia. kr. i privat risikovillig kapital, som i høj grad målrettes mod unge iværksættertalenter og højteknologiske startups. Englene bidrager med erfaring og forretningskompetencer, som gør det muligt for startups at tage det første svære spring fra lille iværksætter til global vækstvirksomhed,« siger hun og påpeger, at udviklingen kommer alle til gode:

»En undersøgelse fra Deutsche Bank har vist, at samfundet får pengene næsten ti gange igen for hver krone risikovillig kapital, som investeres af eksempelvis business angels i de tidlige vækststadier.«