Derfor dræbes dansk ledelse

Dansk ledelse er stærk, men vi skal blive endnu bedre til at møde medarbejderne i øjenhøjde, mener landets førende bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen

Foto: Thomas Lekfeldt

Dansk ledelse er ved at bukke under, fordi vores øjne er alt for stift rettet på en nulfejls-kultur. Talentet skal slippes fri i stedet og chefen er ikke altid den klogeste.

Sådan lød det fra landets mægtigste bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen fra A.P Møller, da han talte på VL-døgnet.

Op mod 800 topchefer fra dansk erhvervliv, var samlet til den årlige begivenhed, som i år fandt sted i DRs koncertsal i København. Det er det hidtil største antal deltagere til VL-døgnet.

Da Michael Pram Rasmussen gik på, blev der for alvor lyttet. Han skulle tale om dansk ledelse, dyder og unoder. Spørgsmålet er, om der overhovedet er noget, som hedder dansk ledelse.

Det mener Michael Pram Rasmussen, at der er. Og den er stærk, men vi har også vores udfordringer. Det handler om at give folk frihed, mener Michael Pram.

Men den danske ledelsesmodel vil hurtigt blive bredt ud til resten af verden, og derfor er den tid, hvor god dansk ledelse var et konkurrenceparameter, ved at være slut.

"Udfordringen er at blive endnu bedre til at være i øjenhøjde med medarbejderne. Give dem plads til at gøre tingene på deres måde. Det kræver nogle klare rammer. Og vi skal være bedre til at dyrke talenterne. Derfor skal vi sætte organisationen fri," siger Michael Pram Rasmussen.

Han mener, at en af de største unoder ved den danske ledelse er, at vi er ved at forkrampe i en kultur, hvor fejl ikke er acceptable.

"Den kultur skal vi gøre op med. Der skal være højere til loftet også ledelsesmæssigt. Vi skal have nogle ledere, der ikke kun er gode til at træffe beslutninger. De skal også være gode til at føre dem ud i livet," siger Michael Pram Rasmussen, der mener, at eksekvering og glæde skal være nøgleordene i dansk ledelse.