Der må være en grænse for nisselandskaberne

Bylinefoto af Vibeke Skytte, portræt Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kalenderen viser, at det snart er jul, og min personlige jule­udsmykning til mit kontor er lige fundet frem fra gemmerne og er klar til at pynte på min reol den næste måneds tid.

Jeg har et lille nissepar, som har fulgt mig i mange år, og de er efter min smag ganske dekorative, om end et par af mine kollegaer uden tvivl har en anden holdning. For holdninger til både kvalitet og udseende af julepynt og i det hele taget, hvordan eller om vi skal udsmykke vores kontorer i december måned, dem er der mange af.

Jeg er ikke den eneste på matriklen, der har fundet julestads frem. Lidt efter lidt er der de seneste uger begyndt at komme lidt mere personligt præg på kontorerne omkring mig, og i flere rum er det ikke bare en nisse eller to, men derimod en juleudsmykning, der kan overgå selv de store varehuse i byen.

Lidt for meget, efter min smag, men lad nu det ligge, for i virkeligheden handler det ikke om, hvorvidt vi kan lide julepynten på det pågældende kontor, eller om der er for meget eller for lidt.

Det handler mere om det dilemma, som ene og alene er ledelsens: Er det i orden, at medarbejderne indretter deres kontorer, som de selv har lyst til, og hvor det ind imellem ender som deres eget lille showroom med temaer som jul, påske eller måske et helt fotogalleri af familien – et showroom, som mere minder om en dagligstue end en arbejdsplads?

På et tidspunkt var jeg på besøg i et kontormiljø, der i høj grad bar præg af, at der var meget vide rammer for indretning. Der var alt fra plysdyr til afstikkere af potteplanten hjemmefra i grimme tilkalkede vandglas, og én medarbejder havde sågar parkeret sin cykel ved siden af skrivebordet.

Jeg havde desværre ikke mulighed for at tale med lederen af afdelingen, men jeg kan sagtens forestille mig, at den pågældende leder havde opgivet at sætte rammer for indretningen. Det så ud til at være fuldstændig ude af lederens kontrol.

Jeg er som leder slet ikke et sekund i tvivl om, at indretning betyder noget for en virksomheds image. Men jeg kan samtidig også godt forstå, at vi hver især finder motivation til de daglige opgaver på forskellig vis, og det kan sagtens være ved at sidde på et bestemt kontor, hvor der er råderum til selv at vælge udsmykning.

Men når det er sagt, må jeg være ærlig at indrømme, at hvis jeg møder et kontor, hvor der er en sand overflod af udsmykning, der i den grad stikker ud fra normen, så hører det efter min mening ikke til på en arbejdsplads.

Det vil altid være en ledelsesopgave, at være med til at styrke virksomhedens image, og derfor vil det også altid være en ledelsesopgave at tage snakken med sine medarbejdere om, hvordan vi indretter os, men det er bestemt et følsomt emne.

Hurdlen for mange ledere kan være, at det er svært at gøre op med traditioner, som har stået på igennem mange år, og efter december måned bliver pynten alligevel fjernet igen. Er man heldig, forsvinder problemet dermed måske helt af sig selv – men der skal en tyk streg under »måske«. For nogen vil hævde, at julen varer lige til påske, og andre vil være hurtige til at erstatte nisselandskaber med andre udsmykningstemaer i vindueskarmen eller på skrivebordet.

Mange vil nok sige, at det ikke betyder så meget med pynten på kontorerne, for det er slet ikke dér, vi møder vores kunder og forretningsforbindelser. Men hvad nu, hvis vi skifter julepynt ud med rod, er det så stadig OK?

Jeg holder meget af julen, men den store udsmykning hører efter min mening hjemmet til. Og hvis man er nået dertil, hvor medarbejdernes tastatur, mus og relevante papirer er forsvundet under nisselandskabet, er tiden kommet, hvor lederen bør forklare, at der er forskel på en arbejdsplads og en dagligstue. Også selv om kalenderen siger december.

Vibeke Skytte er direktør i interesseorganisationen Lederne