Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Siden 2000 har der kun været rejst 37 sager i Ligebehandlingsnævnet, der behandler den type sager. Det viser en gennemgang, som advokatselskabet Iuno har lavet for Finans.
Ud af de 37 har klagerne fået medhold i 17 af sagerne.»Den begrænsede praksis på området og de endnu færre vundne sager viser, at der kun er begrænsede problemer med ligeløn i Danmark i lovens forstand,« forklarer partner i Iuno Anders Etgen Reitz.
I tillæg til de få sager har det siden 2010 været en del af LO og DAs overenskomster, at man kan rejse sager i regi af de aftaler, hvis man som følge af sit køn bliver snydt i løn. Indtil nu har der ikke været nogle sager. For Dansk Arbejdsgiverforening peger de to tal i én retning; ligelønsproblemet er ikke så stort, som det bliver udråbt til.»For os at se er problemet talt op til at være meget stort, men når man ser på antallet af sager, er der meget få,« siger underdirektør i DA Steen Müntzberg til Finans.
Generelt set ligger mænds løn knap 20 pct. over kvinders, og når man skræller faktorer som uddannelse, jobtype m.v. fra, er der stadig en forskel på ca. 4-7 pct., som ikke umiddelbart kan forklares.I LO ser man lidt anderledes på ligeløns-spørgsmålet, uanset hvad tallene fra nævnet viser.
»Vi ser det som en stor udfordring, og det vidner om, at vi endnu ikke har ligestilling på arbejdsmarkedet. Det er forskellen en meget præcis indikator på,« siger næstformand Nanna Højlund til Finans.