»Der er et særligt bånd mellem den lille og mor«

Eva Agnete Selsing er hjemmegående husmor, cand. mag. i filosofi og fortaler for, at moren tager så meget barselsorloven, som hun ønsker.

»Jeg er fortaler for, at vi beholder den norm, som har fungeret så godt i så mange år, nemlig at mor tager så meget af barselsorloven, som hun ønsker, og gerne det meste,« siger Eva Agnete Selsing. Fold sammen
Læs mere

Eva Agnete Selsing – hjemmegående husmor, filosof og kommentator på Berlingske – ­synes, det er fint, at mor tager størstedelen af barselsorloven. Det har hun selv gjort med sine to børn.

»Jeg er fortaler for, at vi beholder den norm, som har fungeret så godt i så mange år, nemlig at mor tager så meget af barselsorloven, som hun ønsker, og gerne det meste,« siger Eva Agnete Selsing.

»Der er et særligt bånd mellem den lille og mor. Og det afspejler sig i normen for, hvordan vi normalt fordeler barselsorloven mellem mor og far og har gjort det i mange år – nemlig ­sådan, at mor tager det meste af orloven. Så er det jo også sådan med normer, at det er hovedsporet. Så er der nogle biveje og sideveje, og det skal der være plads til. Men jeg er fortaler for ­normen,« siger hun.

Efter Eva Agnete Selsings opfattelse forsvinder det lidt ud af debatten, at der er et naturligt bånd mellem mor og barn til at begynde med i et lille barns liv:

»Man bør respektere det bånd. Jeg siger ikke, at alle kvinder skal tage hovedparten af barselsorloven, men vi bør respektere båndet mellem mor og barn som udgangspunkt,« siger hun.

»Det er jo også mor, der kan amme«

»På et eller andet tidspunkt begynder der at ske en udvikling, hvor mor og far er lige gode til at tage sig af det lille barn. Hvornår det sker, tør jeg ikke udtale mig om. Men det er helt klart, at der er et bånd. Det er jo også mor, der kan amme. Vi er jo trods alt ikke nået dertil, hvor far kan det,« siger hun.

I Eva Selsings øjne er diskussionen om fordelingen af barselsorlov mellem mor og far langt hen ad vejen ideologisk betinget:

»Den ideologiske modstand mod, at mor ­tager det meste af barslen, er ikke noget, der bunder i interesse for barnet. Eller respekt for familiens autonomi.«

»Der sidder jo nogle – ofte kvinder – som godt kunne tænke sig at bestemme, hvordan familierne indretter sig. Og som kunne tænke sig at kræve en fifty/fifty-fordeling af mors og fars opmærksomhed på det lille barn. Den form for emsighed er jo ideologisk baseret. Og allerede der synes jeg, der er grund til at være varsom. Vi er altså inde og pille ved noget helt grundlæggende,« mener Eva Agnete Selsing.