Der er brug for økonomer, ingeniører og lærere

Om tre dage skal flere tusinde unge have sat krydset ud for den videregående uddannelse, de vil begynde på efter sommerferien. Det gode råd lyder: vælg med hjertet. Men Dansk Industri vil også have hjernen på banen.

Der er bud efter lærere, når de unge om få dage skal vælge uddannelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Derfor har de indsamlet de nyeste ledighedstal. Og vil man være sikker på et job, så er det med at krydse af ud for de naturvidenskabelige uddannelser med en gennemsnit på 2,1 procent ledige.

Der er også bud efter ingeniører, økonomer, sygeplejersker, jurister og folkeskolelærere, skriver Urban.

Til gengæld er der kamp om jobbene blandt en stor del af de færdiguddannede humanister, hvor ledighedssnittet er 7,1 procent. Helt slemt står det til for kunsthistorie med 16,6 procent ledige, filosofi med 21,3 procent ledige og skuespil med 21,4 procent ledige.

Konsulent i Dansk Industri, Mette Fjord Sørensen, kalder ledighedstallene 'et godt praj'.

»Det er selvfølgelig forbundet med en vis usikkerhed at spå om, hvordan beskæftigelsessituationen ser ud om fem-seks år. Men har man svært ved at vælge mellem uddannelser, der ligger op ad hinanden - eksempelvis økonomi, sociologi og statskundskab - er det fornuftigt at se på beskæftigelsessituationen, der varierer en del mellem de enkelte uddannelser,« siger Mette Fjord Sørensen, der dog forudser generelt bedre jobchancer for de unge.

»Det er små årgange. Så ledigheden vil sandsynligvis være faldet lidt over hele linien om fem år, men der vil stadig være stor forskel uddannelserne imellem,« siger Mette Fjord Sørensen.

Formand Ingrid Stage fra Dansk Magisterforening, fagforening for 36.000 kandidater og studerende, advarer dog mod at stirre for meget i krystalkuglen.

»Det er ikke til at vide, hvad der sker om fem år. Der sker altid overraskende ting. For fem år siden var der eksempelvis ingen, der havde hørt om oplevelsesøkonomi, som nu er det helt store. Man skal ikke lukke øjnene for ledighedstal, men de må ikke bestemme studievalget,« siger Ingrid Stage.

En undersøgelse foretaget af Urban i maj viste også, at det betaler sig at vælge med hjertet. Hele 90 procent af dem, der vælger studie af lyst, er efterfølgende tilfredse med deres karriere.

Kilde: Urban