»Der er altid et tidspres«

Alle jobtest er på tid, så det gælder om at holde tungen lige i munden og ikke hænge for længe ved spørgsmål, man ikke kan svare på. Sådan lyder det fra Camilla Calberg.

Camilla Calberg kalder det meget brugervenligt, hvis man før en test kan få en fornemmelse af, hvad testen går ud på. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gælder om at holde tungen lige i munden, og nogle gange skal man bare springe et spørgsmål over og gå hurtigt videre til det næste.

Sådan lyder det fra Camilla Calberg. Hun er oprindeligt uddannet civiløkonom fra Slagelse med en MBA-grad fra henholdsvis England og Tyskland oveni. Siden 2007 har hun været ansat hos Shell, IBM og Novozymes. Hun har undervejs i karrieren været udsat for en bred vifte af test, når hun gik efter nye job.

I dag er det oftest en form for case og en personlighedstest. Derudover er der tre former for test. En logisk test, en verbal test og en taltest. Der er dog et fælles træk ved alle testene.

»Alle test er på tid, og de skal besvares under tidspres. Man har måske kun et minut eller mindre til at svare på hvert spørgsmål. Uanset, hvor meget man har læst og studeret, er det noget, som man ikke kan øve sig nok på. Det gælder om ikke at dvæle for længe ved nogle af spørgsmålene. Hvis man ikke kan svare på dem, skal man gå videre,« siger Camilla Calberg.

Hun mener, at personlighedstestene er dem, som er nemmest at gå til. Her skal man blot svare på, hvordan man er som person, og man skal ikke prøve at snyde. De samme spørgsmål kommer senere bare på en anden måde.

Dynamiske test

»En logisk test kan være en analyse af nogle data, mens verbaltest kan være analyse af noget tekst. Det interessante er, at sværhedsgraderne i nogle af testene kan være dynamisk. Det vil sige, at jo bedre man har svaret, desto sværere bliver de næste spørgsmål. Det fik jeg at vide, da jeg havde taget testen, men jeg fik aldrig at vide hvorfor,« siger Camilla Calberg, der påpeger, at for jobansøgeren er der ikke meget andet at gøre end bare at springe ud i det.

»Nogle virksomheder er bedre til at sætte rammen for testene end andre. Før testene kan man i nogle tilfælde få nogle øvelser, hvor man kan se, hvad testene går ud på og hvor lang tid, de tager. Det, mener jeg, er meget brugervenligt,« siger Camilla Calberg, som ligeledes fremhæver, at det altid er mest behageligt, når man som ansøger får et feedback på testen fra en mulig fremtidig arbejdsgiver.