Depressioner trækker kræfter ud af arbejdsmarkedet

200.000 danskere lider af depression og er enten røget ud af arbejdsmarkedet eller i risiko for det. Tabu, uvidenhed og fordomme på arbejdspladserne gør det svært for depressive at fastholde deres job.

For en arbejdsgiver kan det være svært at spotte, hvis en ansat er ramt af en depression og ikke selv fortæller om det. Hold øje med følgende symptomer: Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Danmark i de kommende år kommer til at mangle arbejdskraft, siver stadigt flere mennesker fra gruppen af erhvervsaktive og ud af arbejdsmarkedet, fordi mørke skyer er drevet ind i deres sind. 200.000 danskere lider i større eller mindre grad af en depression, og over halvdelen af dem er enten sygemeldte, arbejdsløse eller endt på førtidspension. Det viser en ny undersøgelse fra Lundbeck Institutte.

Årsagen til, at det går så galt, er i høj grad, at de danske arbejdspladser er alt for dårlige til at håndtere situationen, hvis en af de ansatte bliver ramt af en depression. Her hersker nemlig berøringsangst og manglende viden om sygdommen, fortæller seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som i efteråret har udarbejdet en hvidbog om mentalt syge og arbejdsmarkedet.

Se billedserie

»Der er et tabu på arbejdspladserne over for psykiske lidelser, og der finder en stigmatisering sted. Folk føler ikke, at de bliver forstået. De kan blive udsat for diskrimination og modvilje fra både kolleger og ledere, og det er med til at forværre deres tilstand,« fortæller Vilhelm Borg.

Træt og stresset

Af Lundbeck Instituttets undersøgelse fremgår, at godt 4 ud af 10 med en diagnose på depression oplever fordomme fra kollegerne. Især om, at man blot er træt og stresset, eller at man er en svag person eller bare skal tage sig sammen. Som en af deltagerne i Lundbeck Instituttets undersøgelse udtrykker det:

»Det største problem er omverdenens manglende forståelse af min sygdom, når den blomstrer op. Jeg har lige oplevet en leder, der sagde til mig: Hvis vi allesammen reagerede som dig, ville det jo være ragnarok her på denne arbejdsplads. Jeg var brudt sammen og tudede, fordi jeg var træt og stresset.«

Den manglende forståelse gør det vanskeligt for de syge at fastholde jobbet og vende tilbage efter en sygemelding. Derfor mener Vilhelm Borg, at man bør uddanne ledere og tillidsmænd eller have støttepersoner til at hjælpe depressionsramte på arbejdspladserne.

»Man kan også tilpasse arbejdet til situationen. Det gør man alt for lidt,« siger han. Majken Blom Søefeldt, erhvervspsykolog og afdelingsleder i erhvervsrådgivningen hos Psykiatrifonden, er enig.

»Dette her rammer alle og enhver, på tværs af samfundslag, sociale klasser og uddannelser, så det rammer hele arbejdsmarkedet. Problemet er, at mange personaleansvsvarlige bliver berøringsangste og tænker, at jo længere sygemeldinger, jo bedre, for de skal virkelig have det godt, før de skal tilbage. Men det hjælper dem ikke til at blive i jobbet. Selvfølgelig har nogle det så skidt, at de ikke kan stå ud af sengen, men dem med en moderat eller let depression kan med den rette hjælp og et arbejde, der er indrettet til det, ofte fastholde arbejdet,« siger hun.

Kontakt til medarbejdere

Også fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) lyder der en opfordring til arbejdsgiverne om at bryde tabuet.

»Mennesker med depression må ikke overlades til sig selv. Mister man først kontakten til arbejdspladsen risikerer vi, at de aldrig kommer tilbage til arbejdsmarkedet igen. Erfaringer fra mange arbejdspladser viser da også, at åbenhed og fokus på den sygemeldtes fremtid på arbejdspladsen er vejen frem. Derfor er det utroligt vigtigt, at arbejdsgiverne smider berøringsangsten og tager en åben snak med deres medarbejdere. Det er og bliver arbejdsgivernes ansvar, at deres medarbejdere trives på arbejdspladsen,« siger ministeren. Hun henviser til, at der allerede fra politisk hold er sat gang i initiativer, der skal gøre det lettere for arbejdsgiverne at tage hånd om problemet:

Se billedserie

»For godt to år siden indgik vi en stor trepartsaftale om sygefravær, hvor vi lige præcis har sat gang i en lang række initiativer, der skal fremme, at vi bliver bedre til at snakke om sygefravær – uanset om det skyldes et brækket ben eller depression. Vi har f.eks. indført, at arbejdsgivere skal holde en obligatorisk samtale med deres sygemeldte medarbejdere, og vi har udarbejdet en vejledning om den svære samtale.«