Den typiske svindler er en topleder

Bedrageri. Foregår der svindel i din virksomhed? Gennemgang af 360 svindelsager viser, at den typiske svindler er en mand i topledelsen.

Den typiske svindler er en mand mellem 36 og 55 år. Han er en del af ledelsen, ofte med tilknytning til økonomiafdelingen, og som har været ansat i firmaet i seks år eller derover.

Virker han bekendt?

Det er profilen af den typiske gerningsmand, som udnytter kendskabet til virksomheden og begår økonomisksvindel. Han udfører bedrageriet på egen hånd, og bliver det opdaget, viser det sig ofte at have stået på i over seks måneder. Det viser undersøgelsen ”profil af en svindler 2007”, som er foretaget af KPMG International.

- Undersøgelsen viser, at over 60 procent af gerningsmændene er en del af topledelsen. Den øverste ledelse har adgang til fortrolig information og har i deres position nemmere ved at omgå de interne kontrolfunktioner. De ved, hvad de kan slippe af sted med, og det kan selvfølgelig friste nogen, udtaler Torben Lange, leder af en specialgruppe i KPMG i Danmark, som blandt andet undersøger svindelsager.

Studie af 360 sagerProfilen er konstrueret ud fra et studie af typiske finansielle bedragere i virkelige sager. Undersøgelsen omfatter 360 bedragerisager, som KPMG i Europa, Mellemøsten og Afrika har gennemgået.

- Både store og små virksomheder kan blive udsat for bedrageri og lide betydelige materielle og immaterielle tab, siger Torben Lange.

Undersøgelsen viser, at personer involveret i økonomisk kriminalitet ofte gentager adfærden. I 91 procent af de undersøgte sager havde bedragerne udført adskillige lovovertrædelser, før de blev afsløret. Lovovertrædelserne er næsten altid udført over en længerevarende periode: I 76 procent af sagerne foregik overtrædelserne i mere end 6 måneder, og i 33 procent i 3-5 år.