»Den sværeste beslutning i mit liv«

Tidligere finansminister Henning Dyremose var stærkt i tvivl, om politisk mudderkastning ville bremse hans karriere i erhvervslivet, da han stoppede i politik.

Henning Dyremose. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Læs mere
Fold sammen

Tvivlen nagede for alvor hos den tidligere finans- og arbejdsminister Henning Dyremose, da han tilbage i 1993 besluttede sig for at stoppe på Christiansborg. I politik bliver der kastet masser af smuds i fuld offentlighed. Ville det være en bremse på Henning Dyremoses plan om at vende tilbage som topchef i dansk erhvervsliv.

Henning Dyremose var finansminister i Poul Schlüters (K) borgerlige regering, som faldt på grund af Tamil-sagen. Efterfølgende blev han politisk ordfører, men valgte at trække sig efter en klassisk konservativ konflikt med Hans Engell. Ifølge Henning Dyremose var det den hidtil sværeste beslutning i hans liv.

»Du er meget eksponeret som minister. Og sådan som det poltiske liv er strikket sammen, lever vi af at være hinandens modstandere. Det kan ikke undgås, at der bliver kastet meget smuds. Jeg var meget usikker på, om jeg var en gangbare vare som leder i erhvervslivet. Ville headhunterne være i stand til at se igennem den politiske mudderkastning og i stedet se på, hvilke resultater jeg havde skabt,« siger Henning Dyremose.

»Det understreges af, at der historisk set herhjemme er forbavsende få topministre, der har gjort karriere i erhvervslivet. I USA ser man mange skift mellem erhvervslivet, uddannelsesinstitutionerne og politik. Den tradition har vi ikke herhjemme. Jeg havde meget svært ved at vide, om der var nogen, som var interesseret i mine kompetencer,« siger Henning Dyremose, der fremhæver, at han i modsætning til andre tidligere toppolitiker havde den fordel, at han havde erhvervserfaring fra før han startede i politik.

Han er oprindeligt uddannet civilingeniør. Inden han gik ind i politik, nåede han blandt andet at blive chef for økonomi- og planlægningsstaben i det daværende Novo Industri og herefter marketingdirektør i Novo Enzymdivision. Da han stoppede i politik, gik hans vej tilbage til erhvervslivet forholdsvis hurtigt, selv om han var nervøs for det modsatte.

Han blev adm. direktør i trækoncernen Dalhoff Larsen og Hornman, og derefter chef for Tele Danmark, som han skulle være med til at omstille til det nuværende TDC.

Henning Dyremose fremhæver, at der er både ligheder og forskelle i lederrollen som minister og i det private erhvervsliv. Som minister skal man på samme måde som i det private definere nogle mål og en strategi for organisationen.

»Den store forskel ligger i beslutningsprocesserne og hastigheden i eksekveringen. I virksomhederne bliver strategierne besluttet i bestyrelserne og derefter går det videre. Hvis nogen ikke er enige, bliver de smidt ud,« siger Henning Dyremose og påpeger, at i det politiske starter det hele i regeringen og derefter videre til Folketingssalen.

»Det går meget langsommere i politik og ofte kan man ikke få flertal for de enkelte forslag. Kompleksiteten er større end i erhvervslivet, hvor du bare kæmper med konkurrenterne. Det er vanskeligere at komme igennem med det, man gerne vil som politiker, end det er som erhvervsmand,« siger Henning Dyremose.