Den strømlinede Mærsk-mand

Morten Engelstoft er rykket op i hierarkiet i A.P. Møller. Han er den helt klassiske Mærsk-chef, der aldrig har gjort karriere andre steder.

Morten Engelstoft, startede som shippingelev i 80erne og har siden arbejdet sig op i koncernen. Men det er første gang, at Morten Engelstoft træder de sidste skridt op og bliver CEO for en række A.P. Møller-selskaber. Foto: PR.foto Fold sammen
Læs mere

Han starter samtalen med at undskylde, at han ringede tre minutter senere end aftalt. Han har været i A.P. Møller-koncernen hele sin karriere og regner ikke med at skulle andre steder hen. Og han udtaler sig meget afmålt og præcist og uden armsving.

Det er rettidig omhu. Morten H. Engelstoft er klar til et nyt job og tage endnu et skridt op ad rangstigen i landets største koncern. Han bliver chef for et nyt forretningsområde, der kommer til at bestå af en række selskaber, som ikke udgør kernen i olie- og shippingkoncernen.

Det drejer sig om logistikselskabet Damco, bugser- og bjærgningsforretningen Svitzer, tankrederiet Maersk Tankers og Maersk Supply Service, der blandt andet forsyner boreplatforme. Fælles for selskaberne er, at de rent økonomisk ikke har klaret sig godt nok.

Herudover får han den klare opgave at få vendt udviklingen i Maersk Tankers, som han bliver adm. direktør for. På den post afløser han Hanne B. Sørensen. Da hun blev udnævnt i begyndelsen af 2012 blev Morten Engelstoft på de indre linjer nævnt som en mulighed til jobbet allerede dengang. Han afviser dog selv i dag, at han var kandidat for små to år siden.

Hans klare opgave i den nye rolle bliver at få skåret i selskabernes omkostninger, så de kommer til at bruge færre penge. Det skal være med til at forbedre deres bundlinje. En mission han gennem de senere år som driftsdirektør for Maersk Line har vist sig at være rigtig god til.

Til gengæld er det første gang, at Morten Engelstoft træder de sidste skridt op og bliver CEO for en række A.P. Møller-selskaber.

Hans liv har indtil nu været som skåret ud af Esplanaden. Efter handelsskolen startede han som shippingelev tilbage midt i 80erne. Dengang var det ikke med målet om at blive en fast del af virksomheden. Det var drømmen om at komme nogle år til udlandet og arbejde, der trak. Og A.P Møller har vist sig at være det helt rigtige valg i den sammenhæng. Halvdelen af hans 27 år lange karriere i koncernen er foregået forskellige steder uden for Danmarks grænser. Det har blandt andet drejet sig om chef for operationer i det østlige Middelhav samt Sydøstasien.

Efter en lang række spring mellem chefposter kom han til Maersk Line, og for seks år siden blev han driftsdirektør for selskabet. Og det viste sig at være en god idé. Koncernens kerneforretning var dengang i krise, men det var Morten Engelstoft for alvor med til at rette op på, hvilket var det eksamenspapir, som bragte ham videre i selskabet.

Morten Engelstoft siger selv, at øvelsen med at få bragt udgifterne ned handler om at se på de samlede omkostninger pr. enhed og derefter se på, om investeringer i nogle omkostningsormåder kan føre til besparelser andre steder. Hos Maersk Line virkede den strategi til at få bragt udgifterne til brandstof betragteligt ned. Rederiet sejlede før med otte til ni skibe pr. rute. Nye skibe blev anskaffet, så der nu er ti til 11 skibe for hver rute. Det har gjort, at skibene kan sejle langsommere og derved bruge mindre brændstof. Den besparelse har mere end kunnet opveje udgifterne til de ekstra skibe.

Som direktør i Maersk Line har Morten Engelstoft dog også været involveret i en mere kuriøs sag. Da selskabet kom ud med et flot kvartalsregnskab opfordrede han ifølge Morgenavisen Jyllandsposten, besætningen på skibene til at fejre det ved for eksempel at spise lagkage. Flere ansatte fandt opfordringen upassende oven på en periode med massive nedskæringer, der satte sit præg på søfolkenes hverdag.

Privat bor Morten Engelstoft i Greve syd for København sammen med sin kone. De har ingen børn. I lighed med mange andre unge erhvervsfolk er Morten Engelstoft også blevet en ivrig sporsudøver. Han var med på et hold til ironmanen Copenhagen Challenge.

Morten Engelstoft løb maraton, mens hans kone svømmede, og en ven cyklede. Tiden blev fire timer og 16 minutter.

Næste maraton er allerede på menuen i form af Berlin til næste år, hvor han satser på at løbe under fire timer. Udover løbetræningen spiller han også squash. Jobmæssigt befinder han sig godt her i landet efter de mange år udlandet.