Den optimistiske Netflix-chef er kommet i stormvejr

Reed Hastings, topchef i den populære streamingtjeneste Netflix, er kendt som en mand, der altid ser optimistisk og ambitiøst på tingene. Spørgsmålet er, om optimismen kan holde efter virksomhedens seneste skuffende kvartalsregnskab.

Reed Hastings, adm. direktør for streamingtjenesten Netflix, er kendt som en mand, der møder enhver udfordring med et smil på læben og en endeløs optimisme. Men nu står topchefen over for en række udfordringer, der kan lægge en dæmper på det gode humør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philippe HUGUEN/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 58-årige medstifter, bestyrelsesformand og administrerende direktør for streamingtjenesten Netflix, Reed Hastings, har altid været en mand med høje ambitioner. Lige siden han grundlagde virksomheden i 1997 og tiltrådte som chef året efter, har der været kog i kedlerne med køb af flere populære serier og en ekspansion på 148 millioner kunder verden over.

Der er altså ikke skruet ned for drømmene for Netflix hos Reed Hastings – eller for ambitionerne om at erobre verden med tjenesten.

»Det drejer sig om at betjene verden, og her gør vi det godt. Det er den mest interessante tid nogensinde med den rivende udvikling, som sker nu,« sagde Reed Hastings til Berlingske i 2012, da han lancerede streamingtjenesten i Danmark.

Problemer på hjemmebanen

Syv år efter sin udtalelse har Netflix gennemgået lidt af hvert. Fra at have været platform for nogle af de mest anmelderroste film- og TV-serier som »​Stranger Things«, »Narcos« og »Black Mirror« til selv at producere egne serier og film, har Netflix etableret sig som en underholdningsplatform uden lige.

Men nu kan der komme knas på linjen for tjenesten. For første gang i otte år oplever Netflix nemlig et fald i antallet af kunder i selskabets hjemland, USA. Således viser selskabets seneste regnskab for andet kvartal af 2019, at tjenesten har mistet omkring 130.000 amerikanske kunder, og aktiekursen er faldet med 12 pct. Netflix møder altså ikke selskabets eget mål om fem millioner nye kunder samt Wall Streets tro på flere end fem millioner nye kunder.

Topchefen har dog hidtil mødt nyhederne med sin karakteristiske optimisme. I et videoopkald til virksomhedens investorer påpegede Reed Hastings, at Netflix ifølge dets interne beregninger stadig forventer at have flere abonnenter i 2019 end i 2018.

»Jeg tror på, at vores position er fremragende,« sagde Reed Hastings.

Store planer for fremtiden

Trods den seneste tilbagegang har Reed Hastings stadig store planer for, hvordan streamingplatformen skal se ud i fremtiden. Tjenesten skal være større og bedre, og der skal ifølge Hastings investeres mere i originale serier frem for at købe licenser fra bl.a. Disney. Det indebærer også, at populære titler som »Venner« og »The Office« vil ryge i svinget, hvilket vil komme som en skuffelse for mange. Men for Reed Hastings er det en naturlig udvikling for Netflix, der altid har været eksperimenterende.

»Meget af vores hjemlige og i sidste ende globale Disney-katalog såvel som »Venner«, »The Office« og nogle andre licensprodukter vil blive nedskaleret over de kommende år, hvilket vil frigøre budgettet til mere originalt indhold. Fra hvad vi har set i fortiden, når vi har offentliggjort et stærkt indholdskatalog, så vil vores medlemmer dreje hen mod det nye indhold for at nyde vores andet fremragende indhold,« har topchefen sagt til netmediet The Verge.

Spørgsmålet er, om den nye strategi vil give pote. Netflix står nemlig over for stor konkurrence fra HBO, Amazon og YouTube, der har lanceret deres egne streamingtjenester. Og med de nye kvartalstal er der udsigt til bekymring blandt investorerne. Men som altid tager Reed Hastings udfordringerne køligt.

»Jeg tror, at alle forstår, at folk vil abonnere på forskellige platforme. Jeg vil gætte på, at de fleste Netflix-medarbejdere er HBO-abonnenter. Vi elsker det indhold, de laver, og det får os til at stræbe efter at blive endnu bedre. Konkurrence får industrien til at vokse,« siger Netflix-chefen til CNBC.