“Den nye verden er en udfordring for vores demokratiske system”

Det bliver mere krævende for et demokrati at eksistere i en verden, hvor Kina og de andre nye økonomier bliver den afgørende økonomiske faktor, mener Danmarks ambassadør i Kina, Friis Arne Petersen.

Friis Arne Petersen, dansk ambassadør i Kina. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den europæiske gældskrise har i ét hug illustreret, at verdens økonomiske magtcenter flytter fra Vest til Øst.

For få år siden havde ingen fantasi til at forestille sig, at det bliver Kina og andre nye økonomier, der skal komme et gældsplaget Europa til hjælp. Men det sker nu, og Kina stiller betingelser for at hjælpe EU ud af krisen.

De fire BRIK-lande - Brasilien, Rusland, Indien og Kina - mødes 22. september for at drøfte køb af euro-obligationer, så et europæisk sammenbrud kan undgås. Det er første gang i historien, at de rige lande må have hjælp fra de tidligere udviklingslande.

Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør i Kina, mener, at Danmark og de vestlige lande står over for en meget stor opgave, når den økonomiske magt holder flyttedag.

Ny rolle til EU

Efter hans opfattelse er Kina parat til at hjælpe EU, og Kina har en egeninteresse i at undgå en krise, der breder sig. Men samtidig vil Kina styrke sin indflydelse. Det kan skabe ængstelse i vores del af verden. Men ambassadøren ser også nye muligheder for os – selv i en ny verdensorden med et stærkere Kina.

”Udfordringen kræver handlekraft, men det giver også enorme muligheder for erhvervslivet, og jeg forudser, at EU får en langt større global rolle, fordi lande som Kina hellere vil drage lære af den europæiske udviklingsmodel end af den amerikanske. Verden bliver multi-polær og ikke bi-polær mellem kun USA og Kina,” siger han.

Den voldsomme teknologiske og økonomiske udvikling i de nye vækstøkonomier stiller store krav til de vestlige landes demokratiske selvforståelse, mener Friis Arne Petersen.

"Vores politiske system skal til at udvikle en større selvtillid, så vi kan komme i gang. Vi må ikke sove i timen. Jo, det bliver en udfordring for det politiske system i demokratierne at forberede sig på den nye verden. Vesten kan ikke længere tage sin velstand og magt for givet."

Læs hele interviewet med Friis Arne Petersen i Berlingske Nyhedsmagasin onsdag 21. september.