Den nye chef skal sikre din ATP-pension mange år ud i fremtiden

Han er søn af en smykkesælger, og det lå på ingen måde i kortene, at Christian Hyldahl en dag skulle sidde ved roret og være øverste chef for landets største pengetank i form af Arbejdsmarkedets Tillægspension, ATP.

Christian Hyldahl skal som ATP-topchef passe på landets suverænt største pengetank. Foto: Malene Anthony Nielsen Fold sammen
Læs mere

Som øverste chef for den store pengetank skal han være med til at sikre danskernes pensioner mange år ud i fremtiden. En opgave, der bliver stadig mere vanskelig, fordi vi lever længere og længere.

Danskerne har nu sparet næsten 800 milliarder kr. op i ATP, og Hyldahl afleverede i sidste uge sit første årsregnskab som øverste chef for ATP. Han overtog posten ved starten af året efter Carsten Stendevad, der stoppede som administrerende direktør for at flytte tilbage til USA af private årsager. Hyldahl har derfor ikke haft nogen direkte indflydelse på regnskabet, men han kan dog glæde sig over, at udgangspunktet er godt.

ATP fik i 2016 et pænt afkast på investeringerne på 15 pct. Men samtidig kan den nye ATP-chef se frem til den udfordring, at danskerne lever længere, end ATP tidligere har beregnet. ATP har endnu en gang måttet justere pengetankens levetidsberegninger.

Christian Hyldahl har CVet på plads til at klare den opgave, da han efter endt uddannelse gennem hele karrieren har bevæget sig rundt i den finansielle sektor, men han er bestemt ikke født ind i den. Han er oprindeligt uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet. Ifølge et portræt på dr.dk havde han en stor eventyrlyst og rejsetrang og troede derfor, at han skulle bygge broer i Afrika. Men han endte som obligationsanalytiker i et lille børsmæglerfirma, der var ejet af Privatbanken.

Den bank blev efterfølgende til Nordea, og Hyldahl slog derefter sine folder i Nordens største finanskoncern, inden han kom til ATP. Seneste var han den øverste ansvarlige for Nordeas investeringer.

Da han blev udpeget som ny ATP-boss, fremhævede ATP-bestyrelsesformand Jørgen Søndergaard, at det ikke kun var Hyldahls faglige kvalifikationer, der skaffede ham jobbet. ATP havde også »lagt vægt på Christians personlige egenskaber – faglig, ordentlig og beskeden – som vil passe godt til den rolle, som ATP spiller i det danske samfund,« sagde formanden.

I det nye job har Christian Hyldahl allerede markeret sig med en lidt skarpere profil end forgængeren. Til Finanswatch sagde han, at han ikke brød sig om overdrevne bonusser til erhvervsledere. Han har ikke har noget imod den slags økonomiske incitamenter, men de skal laves, så de giver mening, fremhæver han. Konkret var Christian Hyldahl utilfreds med aktieprogrammet i Nets, hvor chefer scorede et anseligt millionbeløb.