Den moderne mand vil også have balance – det skal bare lige gå op for ham

Mandlige studerende søger prestige, høj løn og markedssucces hos deres kommende arbejdsgiver, men når først børn og familie kommer ind i billedet, vil den moderne mand revurdere sig selv, mener mandeforsker.

Mandlige studerende vil gerne have arbejdspladser omgærdet af prestige, succes og høj løn, men når familien banker på, revurderer mange deres ønsker til en arbejdsgiver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Photographer: Katsiaryna Pakhoma
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den moderne mand anno 2016 bliver stadig forført og fristet af udfordrende job med udstationeringer og lange arbejdsdage med tilsvarende tårnhøj løn og en god portion prestige og anerkendelse blandt vennerne.

Men han ønsker sig balance, for det er gået op for ham, at prisen for den åbenlyse succes bliver betalt med fravær fra familien.

Sådan lyder karakteristikken af den moderne mand, hvis den bliver tegnet af lektor og mandeforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke.

I onsdagens Berlingske tegnede en ny undersøgelse foretaget af rådgivningsvirksomheden Universum ellers et andet billede af unge mandlige studerendes karrieredrømme.

Undersøgelsen blev foretaget blandt 15.478 mandlige og kvindelige universitetsstuderende, og konklusionen var klar: de mandlige studerende vægter prestige, løn og succes markant højere end deres kvindelige medstuderende, når de skal finde deres kommende arbejdsplads.

Men ifølge Kenneth Reinicke taler de unge mandlige studerende også fra et sted i deres liv, hvor karrieredrømmene naturligt får lov til at flyve højt. De har endnu ikke haft problematikker omkring forholdet mellem arbejdsliv og familie inde på livet endnu, påpeger han.

»En ting er at sidde på et studie, hvor det hele handler om at få lavet dine opgaver og gå i byen. Noget andet er at sidde med to unger,« siger han.

Når børnene kommer, begynder mændene at revurdere karrierens succesparametre, mener Kenneth Reinicke.

»Det går op for mændene senere i livet. Når du er på uddannelsesstadiet har du reelt meget lidt erhvervserfaring. Mange af dem ved ikke, hvad det vil sige at sidde ude i en virksomhed eller i et ministerium. Jeg tror ikke, der ville være så markant stor forskel, hvis man kiggede på dem tyve år senere,« siger han.

Farmand skal knokle – eller skal han?
Når de unge mænd taler med deres jævnaldrende i mandefællesskaber, måler de ofte hinanden på professionelle præstationer – og det i langt højere grad end kvinder, fortæller Kenneth Reinicke. Men også de idealer ændrer sig, når mændene kommer op i årene, mener mandeforskeren.

»Et langt stykke op i årene hersker idéen om, at farmand han knokler og tjener penge, for det gør 'rigtige' mænd. Nogle bliver ved med det hele livet, men der er helt sikkert også andre, som finder ud af, at der er andre vigtige ting i livet. At de snyder sig selv for nærvær og tæt engagement. Som stiller sig selv spørgsmålet: »Hvorfor skal jeg leve op til de traditionelle maskulinitetsforestillinger, hvor min identitet er, hvad jeg er på arbejdsmarkedet?«,« siger Kenneth Reinicke.

Mødet med arbejdskulturen
Som udgangspunkt har de fleste studerende høje ambitioner og drømme, men mødet med arbejdskulturen i virksomhederne kan også ændre mændenes indstilling til deres karriere, mener Thomas Kantsø, chefkonsulent i Djøf.

»Når man går i gang med sit arbejdsliv, finder man ud af, at det måske alligevel ikke passer til en at arbejde 50 timer om ugen. Overvejelser som »jeg bliver syg af det, eller jeg vil også gerne dyrke sport« opstår lynhurtigt, når man træder ind i sit første job,« fortæller Thomas Kantsø.

Han understreger, at det ikke nødvendigvis er mændenes ambitioner, der ændrer sig, men deres præferencer i forhold til virksomhedens kultur.

»Det sker både, når de begynder at få familie, men det kan også ske før. Og det kan være en hård erkendelse – at de organisationer, man er uddannet til at arbejde i, ikke passer til en,« siger Thomas Kantsø.