Den langtidssyge medarbejder kan sagtens være en investering værd

Selvom en langtidssygemelding er en belastning for arbejdspladsen, er en afskedigelse ikke nødvendigvis den rigtige løsning.

Butikschefen Claus var i tvivl om, hvorvidt han skulle fyre sin medarbejder Merete, der har været sygemeldt i tre måneder – og har udsigt til endnu en operation for diskusprolaps, men selvom en langtidssygemelding er en belastning for arbejdspladsen, er en afskedigelse ikke nødvendigvis den rigtige løsning, mener jurist og teamchef hos Lederne, Rasmus Lynge. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uges dilemma, der har været til afstemning på business.dk, var butikschefen Claus i tvivl om, hvorvidt han skulle fyre sin medarbejder Merete, der har været sygemeldt i tre måneder – og har udsigt til endnu en operation for diskusprolaps.

Jurist og teamchef hos Lederne, Rasmus Lynge, fraråder, at lederen stirrer sig blind på, om sygemeldingen overskrider 120 dage:

- Såfremt den såkaldte 120-dages regel er aftalt i kontrakten, giver den mulighed for at afskedige med et forkortet varsel, når en sygemelding overskrider 120 dage - og der i øvrigt foreligger en saglig grund til at opsige ansættelsesforholdet. Min anbefaling er dog, at butikschefen retter sit fokus på, om Merete er en medarbejder, som han gerne vil beholde.

Butikschefen skal afbalancere forskellige behov: Han skal være en god leder og udvise den fornødne fleksibilitet overfor en værdsat medarbejder, der er blevet syg. Men han skal også tage hensyn til forretningen og den belastning, som sygemeldingen påfører de øvrige tilbageværende medarbejdere. På et tidspunkt kan balancen tippe, og så skal lederen være klar til at træffe en beslutning. Men dette tidspunkt kan jo sagtens ligger efter de 120 sygedage.

Juristen ville råde Claus til at se tiden an lidt endnu. Efter Meretes næste operation, kan han få en mulighedserklæring fra Meretes læge. Med den i hånden kan Claus tage stilling til, om det er realistisk, at Merete vender tilbage til jobbet. Måske kan der i samarbejde med kommunen laves en støtteordning om delvis tilbagevenden. Endelig skal det overvejes, om jobbet kan tilpasses, så det passer både til Meretes fysik og virksomhedens behov.

- Uvished kan være en stor belastning. Derfor er det en rigtig god ide at få lavet en plan for, hvornår og under hvilke vilkår, Merete kan vende tilbage. Hvis tilbagevenden inden for en overskuelig tid ikke er en mulighed, er den afklaring også vigtig for alle parter, siger Rasmus Lynge.

Alle kan blive ramt af sygdom. Derfor er der, udover et socialt ansvar, også godmedarbejder-branding i, at virksomheden strækker sig for sine medarbejdere.

- Merete vil med al sandsynlighed betale investeringen rigeligt tilbage i form af loyalitet, hvis Claus fastholder hende i jobbet, selvom hendes sygdom trækker ud. Jeg synes, Claus skal strække sig langt i bevidstheden om, at der kan være sund fornuft i at investere i loyale medarbejdere, siger Rasmus Lynge, der anbefaler løsning nummer tre eventuelt kombineret med en støtteordning med kommunen.