Den kompetente kronprins

Thomas F. Borgen er ny topchef i Danske Bank. Den nye, norske nummer ét har tidligere været i spil til posten og forfremmes nu, fordi han har de »dybere bankkompetencer«, Eivind Kolding manglede.

Thomas Borgens praktiske erfaring fra bankverdenen skal hjælpe ham til at få bugt med Danske Banks imagekrise og kundeflugt. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere

På en ellers kedelig, grå mandag morgen eksploderede de sociale medier pludselig med »What«, »Breaking« og morsomheder om kompetencer. En aktie gik i frit fald for kun få øjeblikke senere at kravle helt i top.

Du ved formentlig, hvad der skete. Bestyrelsesformanden i Danske Bank, Ole Andersen, fik nok og fyrede bankens topchef med øjeblikkelig virkning. Exit Eivind Kolding.

Ind på scenen træder i stedet en mand ved navn Thomas F. Borgen. Og hvem er han så?

Hvis man kigger på overfladen, er han den første udlænding, der tager roret i Danske Bank.

Den 49-årige nordmand har været i banken siden 1997, hvor han blandt andet gennem en årrække har stået i spidsen for den norske datterbank, Fokus Bank.

Thomas Borgen og familien skiftede Oslo ud med København i 2009, da han indtrådte i direktionen i Danske Bank. Det betød samtidig, at den aktive nordmand måtte skrue ned for de elskede skiture i de norske fjelde.

I et portræt i Berlingske fra dengang beskrives Thomas Borgen som et udpræget konkurrencemenneske, der da også både sejler, cykler og står på ski. Der hersker dog næppe nogen tvivl om, at den nye ordførende direktør får endnu mindre tid til fritidsaktiviteterne med den opgave, han nu stilles overfor.

Under overfladen på Thomas Borgen gemmer sig desuden, med Ole Andersens ord, en erfaren og kundeorienteret bankmand. En mand med »dybere bankkompetencer«, som det formuleres. Men hvis man kigger på CVet, gemmer der sig samtidig en mand, som har til gode at bevise, at han kan håndtere opgaven som førstemand i et gigantisk foretagende som Danske Bank.

Thomas Borgen har dog forudsætningerne på sin side. Skal man tro bestyrelsen, peger pilen på ham, fordi han har de kvaliteter, Eivind Kolding manglede for at få banken videre efter selvsamme Koldings store omstrukturering.

Den dugfriske administrerende direktør skal stå i spidsen for en bank, der »sætter mere fokus på kunderne«, lyder meldingen.

»Tilfredse kunder er en forudsætning for bankens langsigtede lønsomhed og vækst og dermed værdiskabelse for aktionærerne,« udtaler en samstemmende Thomas Borgen i meddelelsen om rokaden.

Det skal være slut med imagekrise og kundeflugt, og her kommer Thomas Borgens store praktiske erfaring fra bankverdenen i spil. Også da han i 2009 blev forfremmet til direktionen, forlød det, at det var for at få en mand ind, som havde kerneforretning og kundekontakt i frisk erindring, og som kunne skabe resultater.

Indtil i går var Thomas Borgen bankdirektør og chef for Corporates & Institutions. Tidligere bestred han i tre år den tunge stilling som chef for udenlandske bankaktiviteter og Danske Markets.

Det var netop fra denne stilling, han i 2011 af nogle pludselig blev udset til at være favorit til at blive netop topchef. Han og Tonny Thierry Andersen var »kronprinser« i banken, og begge blev nævnt som favoritter til at overtage stafetten fra Peter Straarup.

Sådan gik det som bekendt ikke, og i stedet blev den daværende bestyrelsesformand, Eivind Kolding, hevet ind som bankens ordførende direktør.

I går endte Thomas Borgen så med at trække det længste strå, da han i andet forsøg kunne kalde sig administrerende direktør i landets største bank.