Den højeste løn giver den længste arbejdstid

Dem, der får mest i lønposen, arbejder også mest. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske lønmodtagere arbejder mere, end deres kontrakter forpligter dem til. Og dem, der tjener mest, arbejder mest. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik.

Ifølge statistikken var den ugentlige reelle arbejdstid i andet kvartal 38,2 timer mod en såkaldt ugentlig aftalt arbejdstid på 37,7 timer.

»Den aftalte ugentlige arbejdstid dækker over det antal timer, der ifølge personen er aftalt med arbejdsgiver. Og den faktiske ugentlige arbejdstid er det konkrete timeantal, som personen angiver at have arbejdet,« skriver Danmarks Statistik.

Forskellen mellem den aftalte arbejdstid og den reelle arbejdstid er klart størst hos dem, der tjener mest.

Blandt de 20 procent i undersøgelsen, der har den største løncheck, var den aftalte ugentlige arbejdstid på 38,9 timer, mens den faktiske arbejdstid lyder på 40,6 timer.

I den modsatte ende af skalaen, hos de 20 procent, der tjener mindst, var den aftalte arbejdstid på 35,9 timer, mens den faktiske arbejdstid lød på 35,2 timer.

»En højere faktisk arbejdstid end aftalt gjaldt for alle indkomstgrupper på nær den laveste blandt mændene, mens det for kvindernes vedkommende var omvendt, således at det blot var den højeste indkomstgruppe, der havde en højere faktisk arbejdstid end aftalt,« skriver Danmarks Statistik.

/ritzau/