Den hæmningsløse iværksætter

Fiflen med regnskaberne har tvunget den excentriske spanske iværksætter Jenaro García Martín til at bedyre sit eget firma konkurs.

Tilbage i marts fik Jenaro Gercía Martín en eksportpris overrakt af den spanske premierminister Mariano Rajov. Dengang ville egejstringen for ham ingen ende tage, men nu – ikke engang et halvt år efter – skal han på anklagebænken. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan ens karriereambitioner blive så store, at man spænder ben for sig selv?

Ja, er det simple svar, og den spanske iværksætter Jenaro Gercía Martín er et glimrende eksempel herpå. I 1999 grundlagde han IT-virksomheden Gowex, som leverer tjenester til telebranchen med stor succes. For stor succes.

I weekenden afslørede den amerikanske inversteringsspekulant Gotham City Research, at op til 90 procent af omsætningen i Jenaro Gercí Martíns firma er ikke-eksisterende.

Inden han blev taget for den omfattende svindel, som har stået på gennem flere år, ville hyldesten af Jenaro García Martín ingen ende tage i et Spanien, som ellers slås med at overkomme økonomisk krise og kronisk arbejdsløshed.

»Det spanske samfund har brug for bemærkelsesværdige iværksættere som dig, for ellers kan samfundet ikke overleve, og netop derfor fortjener du denne pris,« sagde den spanske premierminister Mariano Rajoy tilbage i marts, da han tildelte Gowex-direktøren en eksportpris.

Udover hans noget lemfældige omgang med Gowex’ regnskaber skal kilden til Jenaro Gercía Martíns succes findes i hans hæmningsløse ambitioner og grænseløse iværksætterånd.

Da Gowex havde formået at vinde et udbud om trådløse internet-hotspots i 90 storbyer verden over, gjorde Jenaro Gercía Martín det hurtigt klart over for potentielle investorer i London, at Gowex havde planer om at udvide nettet til 600 byer i 2018.

Iværksætter som 19-årig

Jenaro Gercía Martín har aldrig været den ydmyge og tilbagelænede type. I en selskabsmeddelelse er han citeret for at sige, at han »har haft iværksætteri i blodet siden sin ungdom«. Helt forkert er det dog ikke. Som 19-årig oprettede han sin første forretning: En importvirksomhed, der skulle hente Volkswagen Beetles til Spanien til videre salg. I 1995 grundlagde han internetvirksomheden Intelideas, i 1998 stiftede han Iber-X - det firma, som skulle gå hen at blive forløberen til Gowex.

Vil samarbejde i retten

»Jeg gav en frivillig tilståelse i retten. Jeg vil samarbejde med domstolene og tager imod de konsekvenser, der kommer,« skrev han ydmygt på det sociale medie Twitter efter Gotham City Researchs afsløringer af virksomhedens fusk. Blot to dage forinden var tonen i Jenaro Gercía Martíns tweets anderledes kæphøj:

»Gooooodmoooorgen Madrid! Vi er hver især udvalgt som den vigtigste person til at ændre verden. Den mission leder vi selv.«

Meget sigende blev ordene Jenaro Gercía Martíns selvopfyldende profeti. Ligesom han selv har skabt en IT-succes, er han alene manden, der er skyld i denne succes’ kollaps.