Den frække dreng i klassen skal også overholde loven

Selv om de bedste sælgere skaffer resultater, der luner på bundlinjen, må chefen ikke lade ulovligheder passere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor meget skal man som leder se igennem fingre med? I sidste uges ledelsesdilemma blev salgschefen Rene konfronteret med en klage over en af sine dygtigste sælgere. Sælgeren var fotograferet kørende i høj fart forbi en skole, mens han talte i håndholdt mobiltelefon. Billedet af sælgeren i firmabilen med tydeligt logo var sendt sammen med en skriftlig klage til direktøren i virksomheden.

Se dilemmaet her:

- Nogle sælgere kan karakteriseres som ”klassens frække drenge”, der uden problemer kan tapetsere kontorvægge med fartbøder. Men man må ikke opnå resultaterne med uforsvarlig og ulovlig kørsel, siger ledelsesrådgiver Flemming Andersen fra Lederne.

Det kan være fristende for en salgschef at forsvare sine dygtigste sælgere internt og undskylde med, at det er den slags, der følger med, hvis man have de dygtigste sælgere ansat.

- Men man er nødt til at anskue tingene i et større perspektiv. Gode resultater må ikke leveres, fordi man undervejs begår ulovligheder, og alene forestillingen om et skolebarn, der bliver påkørt, bør være nok til at forstå, at der er grænser, siger ledelsesrådgiveren.

Flemming Andersen anbefaler løsning nummer et: En kammeratlig samtale om, at det er uacceptabelt at overskride færdselsloven. Men der skal en del psykologi til at undgå, at samtalen ender i en konfrontation:

- Sælgeren skal først og fremmest anerkendes for sit arbejde og de resultater, han leverer. Dernæst skal salgschefen vise, at han fuldt og fast tror på, at sælgeren sagtens kan opnå sine resultater uden at overtræde færdselsloven, siger Flemming Andersen.

Flemming Andersen fraråder salgschefen at tage sagen op som et punkt på næste sælgermøde:

- Når man taler til alle, risikerer man at tale til ingen. Og sagen er for alvorlig til en generel opfordring til at overholde færdselsloven.