Den flyvende bankdirektør

På vingerne er han aldrig nået helt til tops, det er han til gengæld i sin karriere. Jan Walther Andersen er udpeget som bankdirektør i Arbejdernes Landsbank fra januar.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sin fritid er han en flyvende individualist på eliteplan, men når det drejer sig om arbejde, er han en udpræget holdspiller, som tænker på virksomheden og holdet før sig selv. Den flyvende individualist, som kæmper for holdet på arbejde, er Jan Walther Andersen, som er blevet udnævnt til bankdirektør i Arbejdernes Landsbank fra 1. januar.

Når han sidder i sit svævefly i sin fritid, træffer han selv alle beslutningerne om, hvilken retning han vil flyve og hvordan, men når han arbejder, lytter han meget til, hvad andre siger, inden retningen bliver besluttet.

Jan har altid været en holdspiller, fortæller en kollega, som har arbejdet sammen med den kommende direktør, siden han begyndte som elev i Arbejdernes Landsbank i 1976.

Og når Jan Walther Andersen sætter sig i direktørstolen fra januar, vil han stadig være en holdspiller, siger han selv. Planen er allerede lagt sammen med bankens to øvrige direktører: Banken skal være mere kendt i gadebilledet, og det skal skabe grundlag for flere kunder, fortæller Jan Walther Andersen.

Elsker at hjælpe andre

Tidligere har banken fokuseret på, hvad banken kunne tilbyde af ydelser til kunderne. Men nu skal kunderne i centrum. Banken skal sætte sig ind i kundernes verden og vide, hvad der skaber værdi for kunderne, så banken kan være på forkant med kundernes ønsker, fortæller den kommende bankdirektør. Der skal nærhed i rådgivningen, så bankens fremtid ikke kun er et holdspil mellem de ansatte, men også over for kunderne.

Det handler om at forholde sig til mange informationer fra kunderne og sætte dem sammen til de rigtige løsninger. Og det er en af Jan Walther Andersens kvaliteter, lyder beskrivelsen af den kommende bankdirektør. Samtidig sætter han heller aldrig autopiloten til - men er god til at se, om der er alternative muligheder, som andre ikke har tænkt på.

Jan Walther Andersen oplever tilfredsstillelse ved at møde mennesker og hjælpe dem med noget. Og samtidig har han altid været interesseret i tal og økonomi. Derfor fandt han ud af, da han i 1976 begyndte som elev i Hvidovre-afdelingen i Arbejdernes Landsbank, at denne vej var den rigtige for ham.

Efter elevpladsen blev han fuldmægtig og senere kontorchef i Valutaafdelingen og chef for Udlandsafdelingen. I 1998 blev han underdirektør med ansvar for Likviditetsområdet, og siden 2006 har han været vicedirektør.

Sideløbende med sit arbejde i Arbejdernes Landsbank har Jan Walther Andersen fået tilfredsstillet sin lyst til at hjælpe andre ved, at han gennem en tiårig periode i løbet af 1980erne og 90erne underviste i efteruddannelse for bankansatte. Næste år venter bankdirektørstillingen, og fra 2012 er det planen, at han skal afløse bankdirektør Ebbe Castella som overordnet ansvarlig for områderne likviditet, økonomi og regnskab.

Tæt på guldet

34 år er det blevet til indtil videre i Arbejdernes Landsbank. Og selv om Jan Walther Andersen flere gange i løbet af sin karriere har overvejet andre job, så er det alligevel endt med, at mulighederne var lige så gode i Arbejdernes Landsbank.

For den 52-årige kommende bankdirektør har det altid været målet at dygtiggøre sig inden for det, han har beskæftiget sig med. Han havde ikke nogen barnedrøm om at blive direktør, men ser det som en del af processen, når man dygtiggør sig. Og i svæveflyet har det heller ikke været målet bare at nå til tops i mesterskaberne.

»For mig er det ikke specielt tilfredsstillende bare at vinde over andre. Jeg er kun tilfreds, hvis jeg føler, jeg har levet op til de krav, jeg stiller til mig selv,« siger Jan Walther Andersen, som har deltaget i EM og VM mere end 20 gange og blandt andet vundet tre sølvmedaljer.

Selv om han betegner sig selv som en gammel nisse i sin sport, blev det i sommer alligevel til en fjerdeplads ved VM i Ungarn. Og når han har tid, tager den kommende direktør da også stadig en tur på vingerne. Men for at holde sig i form bliver cyklen luftet oftere end svæveflyet.