Den dansende Boss

Boganmeldelse: 11 ledere, der har lært ledelse »på den hårde måde«, fortæller om deres er­faringer.

»Bossa Nova« - Lise Bræstrup og Nicoline Jacoby Petersen Fold sammen
Læs mere
Hvad kræves der af lederen, når man »kun« er et menneske? I bogen »Bossa Nova« tilbydes ledere en liste med 73 punkter, man skal leve op til samt huske og håndtere, hvis man da accepterer at modtage råd fra 11 såkaldte »almindelige ledere«.

Forfatterne til »Bossa Nova« er ph.d. stipendiat Nicoline Jacoby og journalist Lise Bræstrup. Bogen er blevet til gennem interviews med ledere fra forskellige brancher og forfatterne skriver, at bogen »har været nogle års undervejs«. Om det har nogen indflydelse på indholdets aktualitet, vides ikke.

Bogens hovedpersoner er selvsagt de 11 ledere, som i en let og åbenhjertig stil fortæller om deres erfaringer med ledelse på gulvet, på boreplatforme, i orkestergrave, som elite rotræner, i rollen som direktør i familiefirmaet, på teateret osv. Vi hører om ledelse af primadonnaer og om vandbærere og vi hører om ledelse i Klondyke. Vi kan læse om »lederen som Duracell-kanin« og om, at »chefen skal ud på gulvet«. Blandt de portrætterede er Janos Flösser, IO Active, instruktør Rumle Hammerich, dirigent Dorrit Matson og arving Frederik Bruun Rasmussen.

Bogens persongalleri har naturligvis meninger om den gode leder a la typen: »Den gode leder er altid i tvivl. Den uerfarne leder har for meget fokus på sig selv. Et stort ego ødelægger helheden. Stjerner skal dyrkes, og vandbærer skal roses,« og som arvingen til et auktionshus udtaler, så er »kærestesorger ikke en banalitet.« Alle synes enige om, at lederen for at få held med sin gerning skal interessere sig for sine medmennesker ,og alle er også enige om, at god og dårlig kommunikation er nøglen til henholdsvis god og dårlig ledelse.

Hvor er fejlene?
Bogen er blottet for modeller og teori om ledelse. De fleste af lederne har lært ledelse »den hårde vej«, som de selv siger. De blev kastet ud i rollen som unge, fagligt dygtige personer, og de indrømmer gerne, at »de da gjorde en del fejl i starten.« Beklageligvis får vi ikke altid at vide, hvori fejlene bestod, og det er en smule synd, for heri ligger normalt megen læring.

Bogens styrke er det meget store spektrum af ledelseserfaringer, som præsenteres. Deltagerne er yngre og lidt ældre, deres erfaringer præsenteres i en let læselig fortællestil med masser af citater og det hele er – ja – ude på gulvet.

Undervejs i læsningen keder man sig ikke. Personerne bag lederne træder tydeligt frem, og der er menneskelighed i skildringerne. Forfatterne har gjort et sobert job, og jeg mener, de har ret, når de i forordet siger at »bogen også er til dig, som er ny leder eller på vej til at blive det.«

Dog synes jeg ikke helt jeg kan nikke ja til, at de 73 gode råd sidst i bogen kun er til den nye leder og til ledelse i en ny tid. Ej heller synes jeg, at bogen nødvendigvis rummer »nye bud på ledelse,« som forfatterne hævder. Men at være en slags eviggyldig opslagsbog er vel heller ikke det værste at blive kaldt?

Anmelder af denne uges bog er: Leif Bergmann direktør for Henley Management College i Danmark