Deltidsansatte vil på fuld tid

Hver fjerde deltidsansatte i den offentlige sektor vil gerne arbejde fuld tid, men det kan de ikke få lov til. Det er et stort problem siger flere fagforeningsbosser, skriver Jyllands-Posten.

Den offentlige sektor mangler arbejdskraft på flere fronter. Det problem kunne løses ved, at mange deltidsansatte blev ansat på fuld tid, men det er der ikke råd til. Det siger de ansatte selv i en undersøgelse, som er foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4.

Formanden for Fag og Arbejde, Dennis Kristensen (FOA) mener, at det er meget problematisk, at de deltidsansatte ikke må arbejde mere, når der er personalemangel.

»Vi ved, at der for alvor kommer til at mangle arbejdskraft særligt inden for ældreområdet. Selvfølgelig skal man gøre brug af alle muligheder for at få flere arbejdstimer ud af folk. Når de tilmed selv ønsker at arbejde mere, så er det helt oplagt,« siger Dennis Kristensen til Jyllands-Posten

Op til 10.000 flere i arbejde
Både FOA og LO har regnet på hvor mange ekstra hænder, det vil kunne skaffe, hvis alle offentligt ansatte fik mulighed for at være på fuld tid. Tallet, de når frem til, ligger mellem 7.000 til 10.000 personer. Formanden for BUPL, Henning Pedersen, frygter at offentlig ansatte flygter over i den private sektor, derfor er han klar i sin melding:

»Det bør blive muligt for alle, der ønsker det, at komme op på fuld tid.«

Oppositionen i Folketinget har fra flere fronter givet udtryk for, at man vil presse på for, at de deltidsansatte må arbejde mere. Blandt andet siger Kristian Thulesen Dahl fra DF:

»I dag kan kommunerne bare ansætte en medarbejder til 20 timer, hvis de har behov for det. Hvis man forpligter kommunerne til at begrunde, hvor de ikke kan bruge en fuldtidsansat, så skal de i hvert fald ind i overvejelser hver eneste gang.«