Deltidsansatte skal have fuld erstatning

Nye principielle domme fra Højesteret giver folk, der har lidt et erhvervsevnetab, mens de arbejdede på deltid, erstatning som var de på fuld tid.

Kvinder vælger ofte kun at være på deltid, mens de har små børn, og kan fremover forvente at få erstatning svarende til fuld tid, hvis de mister erhvervsevnen efter en arbejdsskade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Deltidsansatte, der kommer til skade i en arbejdsulykke og mister en del af eller hele deres evne til at arbejde, skal ikke længere nøjes med en erstatning, der afspejler deres deltidsløn. I stedet kan de få erstatning på lige fod med fuldtidsansatte.

Sådan lyder afgørelsen fra Højesteret i to nye domme, som menes at have stor principiel betydning for deltidsansatte.

Læs også: Fynbo får 2,4 millioner i arbejdsskadeerstatning

»Tidligere har man fået udmålt sin erstatning efter, at man har været deltidsansat, og man har ikke vurderet, om vedkommende før skaden var i stand til at arbejde på fuld tid, og også ville arbejde på fuld tid igen senere,« siger forbundssekretær, Inger Bolwinkel fra FOA, der har repræsenteret den ene af de to kvinder, som de nye domme handler om.

Deltid for børnenes skyld

Kort fortalt havde FOA-medlemmet et deltidsarbejde på 30 timer om ugen som dagplejepædagog, da hun i 1995 blev ramt af en arbejdsskade i form af en trafikulykke og mistede 40 procent af sin erhvervsevne. Frem til 1990 havde kvinden overvejende arbejdet på fuld tid.

Både Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen har tidligere afvist at beregne kvindens erhvervsevnetab og erstatningens størrelse med udgangspunkt i en fuldtidsstilling.

Men kvinden, som på ulykkestidspunktet havde tre børn på henholdsvis to, seks og otte år, arbejdede på deltid af hensyn til sit familieliv. Tanken var, at hun igen skulle arbejde på fuld tid, når børnene var blevet større.

Enighed blandt dommere

Deltidsarbejdet var altså af midlertidig karakter. Netop derfor har de syv dommere i Højesteret enstemmigt vedtaget, at kvinden skal tilkendes erstatning som en fuldtidsansat.

Læs også: Sager om arbejdsskader afklares hurtigere

Også Dansk Sygeplejeråd fik mandag medhold i en tilsvarende sag, og dommene giver anledning til igen at se på en række tidligere sager, fortæller Inger Bolwinkel.

»Mange kvinder arbejder i en periode på deltid, mens børnene er små. Derfor er det også kun ret og rimeligt, at tabet af erhvervsevne beregnes ud fra dette. Men det skal kunne bevises, at deltids-arbejdet kun er af midlertidig karakter,« understreger forbundssekretæren.

Alene FOA har 54.000 medlemmer, der arbejder på deltid.

Arbejdsskadestyrelsen, hvis første afgørelse i sagerne altså er blevet underkendt, vil nu genfinde deres sager med deltidsansatte for at undersøge, om de skal have mere i erstatning. Hvor mange sager, det drejer sig om, vides endnu ikke, lyder meldingen fra styrelsen selv.