Deflationsspøgelset lurer

Rigets tilstand: Prisstabilitet er tilsyneladende fortid i Danmark. Frem til august steg inflationen over tre procentpoint på et år, og efter prisfald de seneste tre måneder kan vi være på vej mod deflation.

Foto: Colourbox
Skræmmende prisfald
Danske Bank vurderer da også, at inflationen målt på årsbasis kommer ned på en halv procent i sensommeren og erkender i samme åndedrag, at så er afstanden til deflation bekymrende nær. Bekymrende, fordi forventninger om yderligere prisfald vil dæmpe forbrug og investeringer og dermed forstærke prisfaldet. Det kan meget nemt ende i en selvforstærkende negativ spiral, det er meget vanskeligt at komme ud af.

Deflationsspøgelset er bekymrende, fordi faldende priser nok øger købekraften, men taler for udskydelse af forbrug og investeringer. Priserne vil typisk falde hurtigere end lønningerne, og det vil trække et hastigt stigende antal konkurser efter sig.

Når den negative udvikling rammer løndannelsen i form af lønnedgang, kommer boligejere hurtigt i vanskeligheder. Først ejere med faste ydelser, men slet ikke kun dem.

Det er et skræmmende scenarie, der er grund til at forholde sig noget mere alvorligt til, end den høje inflation, der så ud til at være dansk økonomis akilleshæl i august. Store prisfald er langt mere ødelæggende end høje prisstigninger.