De voksnes stress smitter børnene

Hver tiende barn i Norden har stresssymptomer. Det fastslår en af verdens førende forskere i børn, smerte og stress, børnelægen Gösta Alfvén fra Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: bax Lindhardt
Hver uge indlægger Hillerød Sygehus ét til to børn med symptomer, der bunder i stress. Det er en stigning på 30 procent på fem år, skriver Politiken.

I Aalborg oplever de præcis samme stigning, og overalt i landet omtaler man børn og stress-symptomer som et omfattende problem. Roskilde Sygehus skønner, at ti procent af alle de børn, der kommer ambulant eller bliver indlagt, har symptomer relateret til stress.

Tegnene er blandt andet smerter i hoved, mave og led, besvimelsesanfald, synsforstyrrelser og koncentrationsbesvær.

Flere psykologer oplever, at det er forældrenes egen stress, der påvirker børnene. Problemet rammer i alle samfundslag, men ofte børn, der lever i en hverdag præget af fortravlede forældre, skilsmisse, mobning eller følelsen af ikke at slå til i forhold til de krav, der bliver stillet.

»Børnene er presset over evne. De bliver først indlagt, når de er meget forpinte. Vi taler både om et øget antal børn og nogle væsentlig værre symptomer end for ti år siden«, siger Lene Bagger, tidligere ansat ved børneafdelingen på Hillerød Sygehus og i dag familiekonsulent.

Stressen har langsigtede konsekvenser. Den bremser børns indlæringsevne, og de har risiko for at tage symptomerne med sig ind i voksenlivet - både psykisk og fysisk:

»Det er de travle voksne omkring børnene, der sætter rammer for deres dagligdag. Ungerne efterligner deres forældres livsstil, men vi skaber en generation af børn, der ikke fået opbygget modstandskraft og robusthed mod stress«, siger Jesper Juul.

Kilde: Politiken