De værste brølere en bestyrelse kan begå

Fungerer din bestyrelse dårligt, er den i bedste fald ligegyldig og spild af tid – men i værste fald kan den være med til at skubbe virksomheden ud over kanten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"En god og professionelt arbejdende bestyrelse kan føre den lille eller mellemstore virksomhed mod nye højder, men det modsatte kan også meget let blive tilfældet", siger Lise holt Olesen fra konsulentvirksomheden Unik Human Resources, der rekrutterer og udvikler ledere, specialister og medlemmer til professionelle bestyrelser. Lise Holt Olesen er selv aktivt bestyrelsesmedlem og medlem af Dansk Industris 'Women on Board'. Hun ser en række fejl gå igen i de virksomheder, hun er i berøring med.

Fejlene knytter sig typisk til det forhold, at det er lovpligtigt for ethvert dansk aktieselskab at have en bestyrelse med mindst tre medlemmer. Derfor sammensættes der mange pligtbestyrelser og bestyrelser, som kun virker af navn og ikke af gavn.

"Men enhver bestyrelse virker under ansvar for aktieselskabsloven og kan derfor pådrage sig skyld. Det gælder også ved udeladelsessynder og passivitet. Og tages bestyrelsesarbejdet ikke alvorligt, går man desuden glip af den styrkelse af ledelsesarbejdet, som en bestyrelsen bør være – økonomisk, markedsmæssigt og organisatorisk", siger Lise Holt Olesen og fortsætter: "Der er altså særdeles gode grunde til at gå bestyrelsens efter i sømmene og luge de værste fejl ud", slår Lise Holt Olesen fast.

- trichsHun har identificeret de fem værste brølere en virksomhed kan begå med bestyrelsesarbejde:

1. En elendig sammensætning – tante-bestyrelser

2. Proforma-bestyrelser - vokskabinet-syndromet

3. Netværk forveksles med nepotisme

4. Ensidigt fokus på management

5. Manglende omsorg for direktøren