De unge blæser på finanskrisen

Flere unge har søgt om at studere på universiteterne. Ny bonusordning spiller ind, vurderer ekspert fra Københavns Universitet

Foto: Modelfoto: Colourbox. "Det er stadig ret abstrakt for unge at tænke på akademikerarbejdsløshed. Det tager altid tid før unge bliver urolige,” siger Hanne Harmsen, vicedirektør for uddannelse, Københavns Universitet.
Læs mere
Fold sammen
Der var deadline for at søge ind på universiteterne for et par dage siden, og allerede nu arbejdes der på højtryk for at fordele ansøgerne ud på universiteterne.

På Københavns Univesitet siger vicedirektør for uddannelse Hanne Harmsen, at bunken af ansøgninger er større end sidste år. Sidste år søgte 8000 om at studere ved Københavns Universitet, men i år forventer hun, at antallet når op på 10.000.

Om tallet er reelt ved hun den 29. juli, hvor alle fordelingerne er faldet på plads. Hun mener en grund til de flere ansøgninger skyldes en ny karakterregel, der betyder ,at unge må gange deres gennemsnit med 1,08, hvis de søger ind på universiteterne inden for de første to år. Hun afviser, at stigningen er sket på grund af de unges frygt for finanskrise.

Abstrakt med arbejdsløshed
”Nej, det er stadig ret abstrakt for unge at tænke på akademikerarbejdsløshed. Det tager altid tid før unge bliver urolige,” siger hun.

Som noget nyt kan hun alligevel se, at de unge reagerer på arbejdsmarkedet. Hun har nemlig bemærket, at flere unge, der har haft et fedt og velbetalt job – og som søger via kvote to – stiger.

Det skyldes ifølge hende, at de unge ofte bliver fyret i fyringsrunder. Her er der sket en stigning på 25 procent på landsplan. Som det har været de tidligere år kan hun se, at mange unge søger ud fra et generelt mønster: Når de har fået huen, sender de en ansøgning af sted, inden de tager til den netop nu overståede Roskilde Festival.

Også på Aarhus Universitet har oplevet en pæn stigning i antallet af studerende, der vil i gang med en uddannelse.