De største fald og de største formuestigninger

Mens Lego-familiens formue er steget mest i årets løb, må Ecco-familien notere sig det største formuefald, viser Berlingske Business Magasins liste over de 100 rigeste danskere i 2016.

Foto: CLAUS FISKER

Formuerne på listen opgøres efter, hvad værdierne ville kunne sælges til i fri handel. Og det betyder, at Lego-familiens formue i år er vurderet 23 mia. kr. højere til i alt 145,7 mia. kr. Omvendt er Ecco-formuen vurderet 3,5 mia. kr. lavere til 13,5 mia. kr.

Dog er der ingen grund til at ynke Eccos ejer, Hanni Merete Toosbuy Kasprzak. Hun er kun rykket en enkelt plads tilbage til plads nr. seks blandt de rigeste.

Faldet skyldes primært, at skobranchen værdisættes lavere i år end i 2015. Samme forhold gør sig gældende for Arne Simonsen, der ejer rederivirksomheden Scan-Group og for Ane Uggla og familien Mærsk Mc-Kinney Møller, der må se deres formuer reduceret med henholdsvis 1,7 og 1,4 milliarder kroner.

Derimod stiger Grundfos-familiens formue med to milliarder kroner. Det betyder, at Grundfos-nestoren Niels Due Jensen og hans familie, der ejer godt ti procent af Grundfos, igen er at finde på listen. Familien Due Jensen er placeret som nummer 33 med en formue på tre milliarder kroner. Langt bedre indtjening og højere værdisætning af virksomheder i branchen er forklaringen.

Familien Tøpholm og brødrene Westermann, der ejer en af verdens største høreapparatvirksomheder Widex, nyder godt af, at genopretningsplan og en stribe nye produkter skæpper godt i selskabets indtjening. Det betyder en formuefremgang tæt på 70 procent og en placering på listen som nummer 20 og 21 med en formue på 5,2 og 5,1 milliarder kroner.

Men hvordan er det gået formuerne siden finanskrisen?

Ifølge Ejlif Thomasen, der ud over at være konsulent og journalist har været listens ankermand, siden Berlingske Business Magasin begyndte at udarbejde de årlige rigelister i begyndelsen af 1990erne, er svaret, at de rigeste danskeres samlede formue er steget med 86 procent – fra 255 til 474 milliarder kroner. En beregning, der gælder de 50 rigeste.

Og hvem er så forsvundet ud af listen siden finanskrisen?

Mest påfaldende er det, at en stribe ejendomsfolk nu er væk fra listen - eksempelvis Michael Kaa Nielsen med Proark, Peter Halvorsen med Essex og Heine Delbing med HD Ejendomme.