De sidste 90 dage: Kunsten at stoppe med stil

For et stykke tid siden under et foredrag for en VL-gruppe oplevede jeg en helt særlig stemning og åbenhed, da snakken faldt på, hvordan man oplever det, når man som leder forlader eller bliver bedt om at forlade sit job. Det kom der en overraskende åbenhjertig dialog ud af.

Portræt af de fire skribenter i Berlingske Business Søndag Merete Wedell-Wedellsborg, Alfred Josefsen, Stephen Bruyant-Langer og Charlotte Mandrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Hvert af vores jobforløb har en særlig formkurve. De starter med en dyb indånding og slutter med et lettelsens suk. Vi kommer ind i et nyt job fulde af forventninger, energi og virkelyst – og med en velsignet uvidenhed. Med os har vi 90 dages planer, hvor vi lytter, tænker og handler i nøje afmålte intervaller á 30 dage. Men en dag slutter vores job. Som oftest er vores jobstop et sporskift på rejsen. Enten på vores egen foranledning, fordi vi føler, at det er tid til at komme videre – eller fordi en anden beslutter, at det er tid til, at vi kommer videre.

Der er skrevet stakkevis af bøger om de første 90 dage, men ingen om den stilfulde exit. Måske afspejler det, at vi er klar til at investere i vores opstart, men ligeglade med at investere i vores affart. Det er mærkeligt, for der er lige så meget på spil i vores exit som i vores entré.

Hvad nu hvis vi tænkte lige så meget over vores sidste 90 dage som over de første?

Exitperioden er sidste kapitel i vores egen lille eller store legende. Derfor indtræder der en naturlig psykologi i en exit. Vi genfortæller vores historie, sådan som vi ønsker, at den skal huskes. Vi plejer vores relationer med mere omhu. Vi rydder op efter os. På de sidste dage mindes vi det bedste, glider over det ukomfortable og takker for det hele.

Derfor er mit råd altid at bruge en del energi på at overveje, hvordan man vil afslutte et jobforløb og få så ordentlig og god en exit og dermed tilknytning til de kolleger og chefer, som man gerne vil bevare kontakten til, ellers er der risiko for, at man ikke kommer videre følelsesmæssigt og hænger fast ved dele af forløbet, som man ikke kan slippe.

En stilfuld exit er personlig, ærlig – og uden bitterhed eller forfængelighed. Når bruddet først er en realitet tolkes alle dine handlinger ofte i det lys, at du skal stoppe. De mindste ord og signaler tæller og især tre temaer fortjener overvejelse og særlig opmærksomhed i de sidste 90 dage.

Bruddet: »Døden skal have en årsag,« hedder det. Men alligevel kan det undre, at corporate exits – især de meget synlige – er spundet ind i så mange klicheer og åbenlyse fortielser. Ofte går der en kamp i gang om, hvis historie eller konstruktion om virkeligheden, der er den »rigtige«. Ledere bliver ofte overrasket over, at omgivelserne har set bruddet ske længe før dem selv. Jo færre klicheer og jo mere konkret en årsag bliver fortalt, desto mindre spekulation, desto mere respekt.

Arvtagerne: Selv om det hører til sjældenhederne, at man bliver bedt om at finde sin egen afløser, så vejer ens ord tungt i den sammenhæng. Prioriter de vigtigste mennesker, du vil nå og vil bringe i position, inden du stopper. Hvad ville du selv gerne have vidst, da du begyndte i dit nuværende job? Det kan du evt. fortælle til din afløser eller nævne for gode kolleger eller medarbejdere, som skal være med til at tage stafetten videre.

Slutspurten: Normalt handler du med visheden om, at du har mulighed for at rydde op efter dig selv og selv slå knude på løse ender. Den tanke, at andre skal leve med konsekvenserne af dine handlinger, giver en skærpet opmærksomhed på at gøre det rette. Tænk både over hvad du vil have med dig – og det du vil give fra dig. Og gør gerne verden den lille tjeneste at holde en afskedstale, der er fri for floskler, skønmalerier og gennem-skuelige hensyn.

Hvad ville du gøre, hvis dine sidste 90 dage startede i dag? Ville du løfte nogen frem i lyset, som fortjener det? Ville du fortælle din historie mere åbent end ellers? Måske ved du allerede, hvad du vil have med dig, hvad du vil lægge vægt på i forhold til dit eftermæle, og hvad du vil give videre til din efterfølger, så stafetten bliver givet godt videre.

Rigtig god søndag til jer alle.