De særligt egnede

De er udadvendte, de er kompetente, de er smaddergode til engelsk. Alligevel bliver kun få danske topfolk budt indenfor i udenlandske bestyrelser. Berlingske Nyhedsmagasin har dog fundet 25 danske erhvervsfolk med internationale bestyrelsesposter. Uden høj profilering og gode netværk var det ikke gået.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det svære ved et bestyrelsesjob er at få det. Det bliver ikke slået op, det kan ikke søges. Bestyrelsesposter kommer pludselig med et lille prik på skulderen, så er man udvalgt. For de særligt eftertragtede gælder det om at sige nej tak på de rigtige tidspunkter, alle andre må tålmodigt vente. I mellemtiden gælder det om at være synlig, at være om sig.

Det har de 25 danske topfolk formået at være. De har trodset et svagt udgangspunkt, som det notorisk er at komme fra et lille land med kun få, store virksomheder, der har gjort sig bemærket i udlandet med årelange strategier om at komme ud i verden.

Fælles for de 25 særligt egnede er stærke netværk, skarpe internationale profiler, eftertragtede kompetencer og et lille drys dansk ledelseskultur. De er på forskellig vis brændt igennem på den internationale scene - med klare visioner, som dygtige vækstmagere eller hårdtarbejdende opryddere.

Tidligere ISS-chef Waldemar Schmidt har adskillige bestyrelsesposter i udlandet, herunder én i den svenske storkoncern Alfa-Laval.

Hjemme i smukke, sydengelske Weybridge spillede han og hans kone, Britta, i seks år søndagsdouble med et nærtboende ægtepar: direktøren for den London-baserede kapitalfond, Industrikapital, Björn Savén og hans hustru, Inger. Under de efterfølgende forfriskninger blev det ikke kun til smalltalk. Der blev også talt business.

Resultatet er at aflæse i Waldemar Schmidts cv i dag. Efter syv år som professionelt bestyrelsesmedlem både herhjemme, men dog mest i udlandet står Industrikapital bag i hvert fald fem af hans bestyrelsesposter siden da: Crisplant, Superfos, Kwintet, Kansas, svenske Alfa-Laval og hollandske Welzorg. Den eksklusivaftale, han indgik med Savén om ikke at samarbejde med andre kapitalfonde, har ikke været begrænsende for ham. Tværtimod.

“Det har været en god aftale. Det har ikke skortet på tilbud,” siger Waldemar Schmidt under et af sine hyppige besøg i København, hvor han passer sine nuværende to danske bestyrelsesjob: Som menigt medlem i Superfos og som formand i Thrane & Thrane.

Læs mere om Waldemar Schmidt og de 24 andre danske topfolk i internationale bestyrelser i Berlingske Nyhedsmagasin, netop nu på gaden.