De røg ud af rigelisten

Kapitalfondskongen Christian Dyvig og Parken-aktionæren Erik Skjærbæk er blandt de profiler, der er forsvundet fra Berlingske Business Magasins 2016-liste over Danmarks 100 rigeste.

Det blev kun til et enkelt år på listen over Danmarks 100 rigeste for Christian Dyvig, der sidste år debuterede som den første milliardær på listen fra kapitalfondsmiljøet.

Selvfølgelige kan finansmanden Dyvig dukke op igen, og gør det højst sandsynligvis, for han har sin helt egen flavour og en usædvanlig god snude for investeringer og forretninger. Den finansielle lugtesans har heller ikke spillet ham et puds i den forgangne år. Faktisk er hans formue vokset, bare ikke så meget som de andres i det selskab, hans skal sammenlignes med.

Christian Dyvig er en moderne virksomhedsejer og kapitalist, der ikke sanker til huse blot for at eje. Han er rundet af sin verden - investeringsbanken Morgan Stanley og kapitalfonden Nordic Capital, hvor transaktioner fylder. Det er naturligvis vigtigt at eje, men penge skal være i bevægelse og arbejde. Det er vitalt.

Han ejer blandt andet den fynske virksomhed Kompan, der producerer legeredskaber og Fristads Kansas, der står bag arbejdstøjet Kansas. Kompan har i det forgangne år investeret 80 millioner kroner i et nyt varemærke, en ny fabrik og et enkelt virksomhedsopkøb. Fristads Kansas ejer han sammen Michael Hauge Sørensen, der tidligere var spået at nå topchefposten i Ecco, men forlod virksomheden, fordi han havde ”tabt sit hjerte” til Asien, hvor han arbejdede en overrække. De to har sammen med direktionen i selskabet fået stoppet pengestrømmen ud af Fristads Kansas’ kasser, der er Europas største producent af arbejdstøj herunder den klassiske blå Kansas-kedeldragt.

Christian Dyvig får følgeskab ud af listen af Erik Skjærbæk, der givetvis er mest kendt for at være storaktionær i Parken. Han har tjent sine mange penge på salget af virksomheden Svendborg Brakes. Den sydfynske erhvervsmand har sat penge til i sine to selskaber, Pureteq, der producerer røgrensningssystemer til skibe, og ES Parken Invest i København viser 2015-regnskaberne. I Pureteq blev resultatet et underskud på 25,4 mio. kr. før skat, mens Parken Invest kom fra året med et minus på 12,7 millioner kroner.

Det blev også kun til et enkelt år for familien Skovgaard på listen. Familien driver en lang række vindemølleselskaber i koncernen Jørgen Skovgaard Holding, der har hjemsted i Lemvig. Selskabet er primært ejet af Jørgen Skovgaard, men Astrid, Kristian, Laura og Steffen Skovgaard har mindre aktieposter i familievirksomheden.

Også Holstebro-familien Normann Andersen glider ud af listen. Familien står bag LD Contractor, der tjener sine penge på  at lægge kabler og rør ud på havbunden og bruger en del af dem på at lokalisere vrag på havbunden omkring Danmark og hente gods op fra de sunkne fartøjer. Selskabet er stiftet i 1972 af Gert Normann Andersen, han er stadig aktiv i selskabet, men stafetten er givet videre til sønnen Rasmus Normann Andersen, der er administrerende direktør og hovedaktionær i selskabet via sit personlige selskab RNA Holding.

Stålvirksomheden, Euro Steel 1988, der ligger centralt ved den jyske motorvej mellem Vejle og Horsens, har i år ikke spundet nok guld på handel med plader og bjælker af jern og stål i år til at komme på rigelisten. Årsagen er primært faldende priser på jern.