De mindste byer har mistet statslige arbejdspladser

Landområder og de mindre byer har mistet statslige arbejdspladser de senere år, mens de største byer har fået flere.

Foto: Sophia Juliane Lydolph.
Læs mere
Fold sammen

Landområder og småbyer havde i forvejen færrest statslige arbejdspladser, og de senere år har de fået endnu færre, skriver Jyllands-Posten.

En særkørsel, som Danmarks Statistik har foretaget for Jyllands-Posten, viser, at selvom der i perioden fra 2008 til 2013 er kommet omkring 4.500 flere statslige arbejdspladser, er antallet i landkommunerne i denne periode faldet.

Ser man bort fra Region Hovedstaden og de tre store kommuner Aarhus, Odense og Aalborg, er der en tilbagegang på omkring 2.800 statslige arbejdspladser i resten af landet.

Da tallene for byer med 25.000 indbyggere eller flere har været uændret, står det klart, at tilbagegangen hovedsageligt er foregået i landområder og mindre byer.

»Det er udtryk for en centralisering på alle niveauer i samfundet. De statslige arbejdspladser er blot toppen af isbjerget, og der er tale om en selvforstærkende effekt, hvor yderområderne bliver taberne,« siger forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til Jyllands-Posten.

Ifølge Jyllands-Posten ventes regeringen at fremlægge sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser torsdag. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har tidligere gjort det klart, at regeringen kommer med et »ambitiøst udspil«.