De diskrete milliardærer rykker

Alle kender Mærsk Mc-Kinney Møller, Kjeld Kirks Lego, Danfoss-Clausen, Lars Larsen og Toosbuys Ecco og ved, at ejerne har skabt store formuer gennem deres virksomheder. De er nemlig på listen over Danmarks 50 Rigeste.

En del af de formuer, småmilliardærerne har skabt, er faktisk så store, at de er på vej til at kunne træde ind på listen over landets allerrigeste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlinske Nyhedsmagasin har gennemgået 1.700 regnskaber og på den måde kortlagt 50 danske formuer – de semirige, der størrelsesmæssigt halser efter landets 50 allerrigeste på listen over Danmarks Rigeste.

For at være med blandt de allerrigeste på listen over Danmarks 50 Rigeste, skal man samle sig en milliardformue. Men gennemgangen af de mange regnskaber viser, at der blandt de semirige er en lang række småmilliardærer, så inklusive de 50 allerrigeste er der – her kort før 2007-regnskaberne med ny solid indtjening tikker ind – 86 milliardformuer i Danmark.

De nyafdækkede formuer for de semirige er naturligvis langt mindre end de allerrigeste.

Hvor de 50 største formuer løber op i 555 mia. kr. og repræsenterer en erhvervskoncentration, der er et ualmindeligt vigtigt aktiv for dansk økonomi, runder de 50 semiriges formuer »kun« 61 mia. kr. – 11 procent af top-50-formuerne.

Men en del af de formuer, småmilliardærerne har skabt, er faktisk så store, at de er på vej til at kunne træde ind på listen over landets allerrigeste.

Det betyder, at formuer skabt af kendte virksomheder som A. P. Møller – Mærsk, Lego, Salling, Danfoss, Rockwool, Grundfos, Jysk og Ecco i fremtiden vil få følgeskab af en række anderledes anonyme formuer og ejere.

Tæt på de rigeste

Den største formue blandt de semirige er familien Møller Hansen i Hobro. Familien har skabt en formue på 2,3 mia. kr. gennem DS-Gruppen, der producerer stålkonstruktioner.

Nummer to er Odense-matadoren Karsten Bill Rasmussen, der har skabt en formue på 2,0 mia. kr. på ejendomshandel.

Lige efter følger Hans Frederiksen og familie, der har kørt en formue på 1,9 mia. kr. hjem i transportvirksomheden HCS i Glostrup.

Og endelig har Karl Peter Korsgaard Sørensen fra Løsning ved Skanderborg tjent så meget på sin produktion af bl.a. fyrretræsvinduer, at han har skabt en formue på virksomheden KPS Invest.

Disse formuer og et par andre er klart kandidater til at komme i top-50 op blandt Danmarks Rigeste, når 2007-regnskaberne foreligger.

»Boblerne« til listen over landets allerrigeste er smykke- og vedhængsproducenten Pandora Smykker, Rødovre, der har kastet en formue på 1,6 mia. kr. af sig til familien Enevoldsen.

Og lidt længere nede på listen over de semirige lige uden for top-ti finder man det hastigt ekspanderende konglomerat Stones Invest i Vedbæk, der har sikret ejeren Steen Gude en formue på p.t. 1,4 mia. kr.

De få kendte

Tømreruddannede Steen Gude har skabt en koncern, der rummer så forskellige virksomheder som Stones Ejendomme, entreprenørvirksomheden Ibb Byg, låge-producentem Skouhus, Gude Indretning, marinecentret Shipshape med lynhurtige playboyagtige-speedbåde, restauranten Røgeriet i Rungsted Havn samt kunstglasvirksomheden Holmegaard og oplevelsesparken Holmegaard Entertainment.

Oplevelsesparken har givet den ellers så anonyme Steen Gude en del omtale i medierne, og dermed afviger han fra flertallet af de semirige, der modsat en række af de allerrigste, er nærmest usynlige i det offentlige univers. De semirige er i den grad Danmarks anonyme rige.

Ud over Steen Gude er der dog enkelte undtagelser blandt de semirige – folk, der har en kendt profil i offentligheden i forbindelse med deres erhvervsaktiviteter.

Thor og Christian Stadil bag Thornico, Hummel-tøjmærket og en kontroversiel aktiepost i emballageproducenten Hartmann er ivrige samfundsdebattører, der ofte stiller op, når medierne henvender sig. Formuen er på 1,5 mia. kr.

Ove Glerup har efter salget af dørvirksomheden Vest-Wood stillet op med sin familie i en tv-serie om nyrige og vist det idylliske velhaverliv på deres dengang nyerhvervede bindingsværks-gods. Dørvirksomheden og Samson Agri, som han ejer nu, har skabt en formue på 1,2 mia. kr.

Mest markant i offentligheden er formentlig Den Blå Avis-rigmanden Karsten Ree, der som motorsport-sponsor har arbejdet aktivt for at understøtte kendskabet til sig selv og brugtvare-handelspladsen Den Blå Avis. Hans formue kan lige rundes op til 1,0 mia.

Endelig har Arne Simonsen ved siden af sin i offentligheden anonyme speditionsvirksomhed Scan-Shipping etableret Simons Golf Club, hvor spillerettighed koster langt over 100.000 kr. og hvor han har betalt golfstjerner som Ian Woosnam og Colin Montgomery startpenge på en halv million oven i deres præmier på 350.000 kr. og på den måde fået stor medieopmærksomhed. Simonsen råder over en formue på 0,9 mia. kr.

Læs mere i Berlingske Nyhedsmagasin fredag