Danskernes ugentlige arbejdstid er vokset med en halv time

Ifølge en ny undersøgelse arbejder danskerne seks minutter mere om dagen, end vi gjorde i 2012.

Danskerne arbejdede i gennemsnit 37,6 timer om ugen i 2014, og det er en halv time mere end i 2012, hvor vi arbejdede 37,1 timer hver uge Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når danske lønmodtagere går på arbejde, er der i dag en lille smule længere til fyraften, end tilfældet var for tre år siden.

Danskerne arbejdede nemlig i gennemsnit 37,6 timer om ugen i 2014, og det er en halv time mere end i 2012, hvor vi arbejdede 37,1 timer hver uge. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

En gennemsnitlig arbejdsuge er i dag på 37 timer og 36 minutter, og på blot to år har danskerne altså fået seks minutter længere til fyraften fem dage om ugen.

Det er primært i de brancher, der oftest er domineret af mænd, at arbejdsdagen er længst, fortæller Anne Helene Garde, der er professor ved NFA og kvinden bag undersøgelsen.

»De arbejdspladser, hvor man har de længste arbejdsdage, er inden for anlægsarbejde, slagteriarbejde og transport. Det passer meget godt med, at det er typiske mandeerhverv, og at vi generelt ser, at mænd arbejder lidt mere end kvinder,« siger hun.

Den korteste arbejdsuge findes blandt de ansatte på restauranter, barer og i butikker, viser undersøgelsen, hvor 27.000 danskere i beskæftigelse har svaret på spørgsmål om deres arbejdsliv. Her er arbejdsugen på lige omkring 32 timer, mens en arbejdsuge i transportbranchen, der topper listen, er på 43,6 timer.

Men selv om der er stor forskel, er der ikke noget decideret alarmerende i en arbejdsuge på mere end 43 timer, mener Anne Helene Garde.

»Jo længere tid man arbejder, jo længere tid er man selvfølgelig udsat for de ting, der potentielt er skadelige på arbejdet. Men de fleste af de undersøgelser, vi kigger på i forhold til alvorlige sygdomme som hjertekarsygdomme, viser, at man skal op på over 50-60 timer om ugen, før det bliver et problem. Men der kan selvfølgelig være andre områder, hvor arbejdsugens længde har en betydning,« siger hun.

Årsagen til forskellen i mænd og kvinders arbejdstid er, at flere kvinder end mænd er deltidsansatte, konkluderer NFA. Undersøgelsen viser også, at de, der har den korteste arbejdsuge overhovedet, er unge mellem 18 og 24 år. Det hænger formentlig sammen med, at de har en uddannelse at passe ved siden af, vurderer Anne Helene Garde.

Undersøgelsen fra 2014 sammenlignes med en lignende undersøgelse fra NFA fra 2012. Her deltog 16.000 beskæftigede danskere.