Danskerne vil se VM i arbejdstiden

Mange danskere vil gerne se de danske fodbolddrenges færd i Sydafrika under VM og holde fri. Dansk Erhverv anbefaler, at man i god tid tager hånd om ønskerne.

Jon Dahl Tomasson til den sidste testkamp før VM, hvor Danmark led nederlag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fodboldfeberen begynder så småt at rase - og mange danskere vil gerne holde fri, når de danske drenge løber på banen. Man kan dog ikke bare tage fri, fordi der spilles VM i fodbold.

Men for at undgå pjæk opfordrer Dansk Erhverv, at arbejdsgiverne tidligt tager hånd om sagen for at undgå unødigt fravær.

- Det er klart, at hensynet til virksomhedens drift kommer i første række, og det er derfor op til arbejdsgiveren at vurdere, hvorvidt man kan undvære de pågældende medarbejdere, siger advokat Frederik Brocks fra Dansk Erhverv.

Læs også: Virksomheder spinder guld på fodbold-VM

Han påpeger, at man som medarbejder ikke bare uden videre kan tage fri, fordi man gerne vil se fodbold.

- Skal man have fri, så forudsætter det en aftale med arbejdsgiveren, siger han.

Dansk Erhverv oplever lige nu en stigning i antal af henvendelser fra deres medlemsvirksomheder, som ønsker rådgivning om, hvordan de skal håndtere, at mange medarbejderes ønsker om at tage fri i forbindelse med VM i fodbold.

Og mange virksomheder er meget kreative, når det gælder om at imødekomme de ansattes ønsker.

- Hvis det er muligt, kan det aftales, at de medarbejdere, der ikke er interesseret i fodbold, dækker vagterne for dem, som gerne vil se kampene, fortæller Frederik Brocks.

Læs også: Fodbold-VM forsikret for næsten fire milliarder kr.

Der er også eksempler på virksomheder, som vælger at bruge VM til et personalearrangement, hvor man ser fodbold sammen. Men får man nej til at tage fri, så må og skal medarbejderen respektere det.

- Det egentlige problem opstår i den situation, hvor en medarbejder ikke har fået lov til at få fri, og hvor medarbejderen så melder sig syg den eller de pågældende dage, siger Frederik Brocks.