Danskerne vil hjælpe folk på dagpenge

To ud af tre mener, at der bør gøres en ekstra indsats for de folk, der står til at miste dagpenge næste år.

Foto: CLAUS FISKER
Et flertal af danskerne ønsker, at der gøres en særlig indsats for de arbejdsløse, der risikerer at miste retten til dagpenge næste år.

En måling lavet af Gallup for LO viser, at to ud af tre er for en redningskrans til de ledige.

- Det er positivt, at så mange er enige med os i, at der må gøres en ekstra indsats i denne situation for vores arbejdsløse kolleger, siger Lizette Risgaard, LO's næstformand.

Hun understreger, at fagbevægelsen længe har krævet en forklaring på, hvad der skulle ske med de mange arbejdsløse, som risikerer at stå uden forsørgelsesgrundlag til næste sommer.

I weekenden lancerede Socialdemokraterne og SF, at de vil give de berørte ledige ét års ekstra dagpenge indtil 30. juni 2013. Derudover vil man have ret og pligt til opkvalificering, som vil blive fastsat efter den enkeltes uddannelsesmæssige niveau.

Men hvor mange det reelt drejer sig om, er der uenighed om. 38.500 personer siger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd - mens Dansk Arbejdsgiverforening siger 4000-5000.

- Jeg håber, at forslaget vil sikre, at en masse familier ikke mister deres forsørgelsesgrundlag, fordi de mister deres dagpenge.

- De arbejdsløse har ingen andel i krisen, og derfor er det nødvendigt at hjælpe dem, siger Lizette Risgaard.

LO's måling viser, at 66 procent af danskerne mener, at der bør gøres en særlig indsats for arbejdsløse, der står til at ryge ud af dagpengesystemet. En fjerdedel mener ikke, det er nødvendigt med en indsats, og ni procent siger hverken eller.

Gallup-undersøgelsen er lavet 3. september 2011 blandt 1094 repræsentativt udvalgte vælgere.

Spørgsmålet lød:

- Der har i offentligheden været fokus på, at op mod 20.000 arbejdsløse risikerer at falde ud af dagpengesystemet 1. juli næste år, når regeringens halvering af dagpengeperioden træder i kraft.

Mener du, der bør gøres en særlig indsats for at undgå, at de mister deres dagpenge, fx at deres dagpengeperiode midlertidigt forlænges?

/ritzau/