Danskerne vil have lov om barn-syg-dag

Fejlagtigt tror seks ud af ti forældre, at det at holde fri på barnets første sygedag er en lovsikret ret.

Foto: LINDA HENRIKSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ryger termometerstregen i vejret hos ens barn, bør det være en lovsikret ret for forældre at kunne blive hjemme og passe barnet den første dag, sygdommen plager, uden at miste løn eller ferie. Det mener otte ud af ti lønmodtagere mellem 18 og 64 år, der selv har børn under 12.

Faktisk viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Kristelig Fagbevægelse (Krifa), at seks ud af ti tror, at de allerede i dag har den ret, selv om det kræver, at det står i den dækkende overenskomst eller i ens ansættelseskontrakt.

Ringede naivt til chefen


»Det er en almindelig opfattelse, at det er en rettighed. Det er det også for mange, og mange arbejdsgivere er imødekommende. Men vi møder medlemmer, hvis arbejdsgivere spørger, om det er afspadsering eller en fridag, de vil have, når de ringer ind med barn syg,« siger Søren Fibiger Olesen, der er Krifas landsformand.Præcis det oplevede 36-årige Marlene Thykjær, enlig mor og sekretær hos en fysioterapeut. Efter i sit første år i jobbet at have arrangeret sig ud af barnets sygedage for at være pligtopfyldende, ringede hun til sin arbejdsgiver for at tage sin første barn-syg-dag.

»Min søn på fem år havde været syg hele natten. Jeg ringede naivt til min arbejdsplads og sagde, at jeg måtte melde barn-syg, men fik at vide, at det havde jeg ikke ret til. Det måtte betragtes som en fridag eller afspadsering,« siger Marlene Thykjær, der bebrejder sig selv, at hun ikke vidste, at det skulle have stået i hendes kontrakt.

»Det er enormt stressende allerede i løbet af natten at skulle arrangere, om faderen, der bor langt væk, eller bedsteforældrene kan træde til. Jeg kan jo ikke sende et barn af sted med feber,« siger hun.

Mere end 100.000 danske lønmodtagere har ikke ret til at holde fri på barnets første sygedag. Det mener Krifa, at alle bør have.
»Det skal ikke være op til arbejdsgiverens lune, om man kan få fri på barnets første sygedag,« siger Søren Fibiger Olesen, der opfordrer de arbejdsmarkedspolitiske ordførere til at bringe sagen med ind til de igangværende 2020-forhandlinger.

Truer dansk model


Men er det ikke meget bekvemt for jer at sige, at det skal være en ret. I kan jo ikke få det forhandlet ind i overenskomsterne, for I sidder jo ikke med ved forhandlingsbordet, når de store overenskomster bliver forhandlet med arbejdsgiverne?

»Både LO og vi har haft over hundrede år til at dække Danmark med overenskomster, men der er stadig over 40 procent, der ikke er dækket. Så når vi ikke er kommet i mål nu, kommer vi det heller ikke om halvtreds år. Derfor peger vi på en lovsikret ret,« siger formanden.Professor i arbejdsmarkedsforskning, Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, kan sagtens forestille sig, at politikerne vil efterkomme danskernes ønske.

»Når så mange har så udtalt et ønske, kan det da være, at det dukker op i valgkampen, som vi jo står overfor,« siger Henning Jørgensen, der dog samtidig pointerer, at politikerne typisk bruger argumentet om, at arbejdsmarkedets parter selv skal indgå aftaler om den slags, til at immunisere dem selv.

Derfor er svaret fra Venstres arbejdsmarkedspolitiske ordfører, Ulla Tørnæs, ikke overraskende.

»Jeg har stor sympati for, at mange vil synes, at det var nemmest, hvis Folketinget påtog sig denne opgave. Men løfter vi dette til lovgivning, fjerner vi grundlaget for den danske model. Man kan ikke bare pille de gode ting ud og sige, at dem vil vi gerne have, at lovgiverne gør til lov, for så fratager man arbejdsmarkedets parter muligheden for at forhandle,« siger ordføreren.