Danskerne skifter job på livet løs

Jobomsætningen er vokset markant over de sidste fire kvartaler og er nu næsten på niveauet fra før finanskrisen. Det skriver Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda.

Jobomsætningen er størst i København og omegnskommuner omkring hovedstaden, hvor erhvervsvirksomheder traditionelt holder til, så som Herlev, Rødovre, Glostrup, Ballerup og Hvidovre. Men også i Jylland er der gang i jobomsætningen, især i trekantsområdet, hvor Horsens, Fredericia og Vejle oplever stor jobomsætning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Der er udskiftning i medarbejderstaben rundt om i de danske virksomheder i øjeblikket. De seneste fire kvartaler til og med 1. kvartal i år er næsten 750.000 jobs blevet besat med nye medarbejdere.

Det er knap 27.000 eller knap fire pct. flere end for et år siden. Det er samtidig det højeste niveau siden Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering begyndte at opgøre tallet i begyndelsen af 2009.

Det skriver nyhedsbrevet Agenda, som udgives af Dansk Arbejdsgiverforening.

Jobomsætningen er størst i København og omegnskommuner omkring hovedstaden, hvor erhvervsvirksomheder traditionelt holder til, så som Herlev, Rødovre, Glostrup, Ballerup og Hvidovre. Men også i Jylland er der gang i jobomsætningen, især i trekantsområdet, hvor Horsens, Fredericia og Vejle oplever stor jobomsætning.

I Vejle, hvor jobomsætningen de sidste fire kvartaler er vokset med otte pct. i forhold til samme periode året før, kalder arbejdsmarkedschef Michael Petterson over for Agenda situationen »ekstrem positiv«. Samtidig melder han dog også om udfordringer for jobcenteret.

»Vi kan se en høj aktivitet i servicefagene, dele af industrien og byggeriet, og vi er næsten der, hvor vi var, da vi havde kraftig højkonjunktur tilbage før finanskrisen. Det betyder også, at der er ved at være knaphed på arbejdskraft på en række områder,« siger Michael Petterson til Agenda.

Ifølge arbejdsmarkedschefen er der især udfordringer med at besætte meget specialiserede funktioner, men også til en vis grad ufaglærte, som f.eks. lagerarbejde.

Kristian Thor Jakobsen, der er forskningschef hos den uafhængige tænketank Kraka er enig i, at det er positivt, at der er kommet gang i jobomsætningen på arbejdsmarkedet, selvom det omvendt også kan været et tegn på, at vi er på vej mod overophedning af arbejdsmarkedet.

Skulle det ske, ville det hæmme væksten betydeligt, siger han til Agenda, men tilføjer, at lige nu må den øgede jobomsætning dog tolkes sådan, at Danmark har nået et mere normalt niveau sammenlignet med tiden efter finanskrisen, hvor omsætningen var forholdsvis lav.

Tidligere på ugen offentliggjorde regeringen den halvårlige Økonomisk Redegørelse. Her slår regeringen fast, at der ikke her og nu er tegn på, at der er ved at opstå generelle flaskehalse, selvom beskæftigelsen vokser og ledigheden falder. Regeringen hæfter sig blandt andet ved lønudviklingen på det danske arbejdsmarked fortsat ser fornuftig ud. Der er dog risiko for, at der kan opstå flaskehalse på helt specifikke områder.