Danskerne arbejder mere end de fleste europæere

Danskerne lægger flere timer på jobbet end deres europæiske kolleger. Vi kommer ind på en fjerdeplads blandt de »gamle« EU-lande viser ny undersøgelse.

Det er en skrøne, at danskerne lægger færre timer på arbejdsmarkedet end indbyggerne i de lande, vi konkurrerer med. Blandt de 15 »gamle« EU-lande, er danskerne dem, der har den fjerde højeste arbejdstid pr. indbygger i den erhvervsaktive alder. Det viser en helt ny opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

»Dansk Industri og Cepos giver ofte indtryk af, at danskerne er nogen af dem, der har den laveste arbejdstid i verden. Men de tager ikke højde for, at vi også er et af de lande, hvor allerflest er i beskæftigelse. Det er klart, at jo flere, der deltager på arbejdsmarkedet, des lavere vil den enkeltes gennemsnitlige arbejdstid også være,« siger Frederik I. Pedersen, økonom i AE.

Skatten ned
Han mener, at danskernes arbejdsindsats sættes i et urimeligt dårligt lys, hvis man kun kigger på hvor meget de beskæftigede arbejder. Opgjort på den måde er danskerne dem, der arbejder sjettemindst i hele OECD.

Men ser man på arbejdstiden for alle indbyggere i den erhvervsaktive alder, så arbejder danskerne otte timer mere om året end den gennemsnitlige OECD-borger.

»I Danmark har vi simpelthen fordelt arbejdet ud på flere hænder, hvilket især skyldes at rigtig mange danske kvinder er aktive på arbejdsmarkedet,« siger Frederik I. Pedersen.

I den liberale tænketank Cepos, mener direktør Martin Ågerup, at det er relevant at se på, hvor meget hver enkelt beskæftiget arbejder.

»Jeg tvivler på, at de beskæftigede danskere ikke kan arbejde lige så meget som folk i andre lande, bare fordi vi har flere mennesker ude på arbejdsmarkedet. Hele velfærdsstaten er jo indrettet efter, at vi har en høj deltagelse på arbejdsmarkedet. Det betyder, at velfærdssamfundet i dag løser en masse af de opgaver, som kunne ligge i familien,« siger Martin Ågerup. Han mener, at danskerne ville arbejde endnu mere, hvis topskatteprocenten blev sænket.

Flere i arbejde
LO-sekretær Harald Børsting er enig i, at arbejde skal beskattes mindre, men LO mener, at eventuelle skattelettelser skal komme de lavestlønnede til gode.

»Vil vi have nogle flere arbejdstimer ud af danskerne, så gælder det først og fremmest om at få nogle flere ud på arbejdsmarkedet. Her kan en nedsættelse af skatten for de lavestlønnede have en vis betydning, fordi det øger forskellen mellem overførselsindkomst og løn. Men jeg mener nu, at det er langt vigtigere med den nødvendige opkvalificering,« siger Harald Børsting.