Danskere vælger jobsikkerhed frem for højere løn

Et flertal af danskerne vil hellere bevare kollegerne i afdelingen frem for at kræve højere løn til sig selv, viser ny undersøgelse.

61 procent af danskerne er klar til at acceptere samme løn mod at undgå fyringer blandt kollegerne.

Det viser en undersøgelse blandt 1.004 danskere, som instituttet YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Vi er nu blevet så bange for at miste jobbet, at sikkerhed er vigtigere end penge, lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen.

- Alene i den offentlige sektor er der det seneste år til halvandet blevet fyret mere end 20.000 personer. Og når man frygter for jobbet, ja så er mange endda faktisk villige til at gå ned i løn for at undgå arbejdsløshed. Det så vi blandt andet med krisen i SAS, men det er langt fra det eneste eksempel, siger Flemming Ibsen til Søndagsavisen.

I Dansk Erhverv, der repræsenterer arbejdsgivere, er man glade for tallene i Søndagsavisens undersøgelse. Og faktisk tror organisationen også, at medlemmerne kan være med til at påvirke antallet af fyringer med deres holdning.

- Hvis det er tilbagemeldingen fra medarbejderne, er jeg sikker på, at virksomhederne inddrager det i beslutningen om, hvorvidt der skal ske lønreduktioner eller afskedigelser, siger underdirektør i Dansk Erhverv, Morten Schønning.

Fra politisk hold er der ligeledes glæde over, at danskerne har skruet forventningerne godt og grundigt ned.

- Det er udtryk for to ting: Både udtryk for en ret stor krisebevidsthed og et ønske om at holde arbejdspladserne på danske hænder. Og mon ikke også der er en smule solidaritet i tallene, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Søndagsavisen.

Hos 3F ser man til gengæld med beklagelse på Søndagsavisens undersøgelse.

- Jeg er da glad for, at kollegaerne gerne vil beskytte hinandens arbejdspladser. Men det er i mine øjne en ny tendens, at pessimismen i forhold til lønudviklingen er så markant, som jeres undersøgelse viser, siger 3Fs formand, Poul Erik Skov Christensen.