Danskere misbruger chefens pengepung

Seks ud af ti har oplevet, at firmaet betaler for private goder, selv om der ikke er lavet en aftale om det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser en rundspørge for Avisen.dk.

Peter Brixtofte blev smidt i fængsel for at holde grisefest på statens regning. Men han er ikke alene. Vi misbruger nemlig chefens kreditkort.

Det viser en rundspørge, som analysebureauet Wilke har lavet. En ud af 10 danskere har ofte oplevet kollegaer, der snyder sig til private goder. Mens det i alt er seks ud af 10, der har fusket sig til penge fra firmaets kasse. Og det, uden, der har været en aftale om det.

Arbejdspladstyverier værst i byggebranchen

Det Kriminalpræventive Råd lavede i 2009 en undersøgelse af tyveri på arbejdspladser. Den undersøgelse viste, at tyveri fra arbejdspladser er værst i bygge- og anlægsbranchen.

"Undersøgelsen viste, at 62 procent i bygge- og anlægsbranchen tager ting med hjem uden at spørge om lov. Det er sandsynligvis ting som søm og skruer, de tager med hjem," siger Maria Bislev fra Det Kriminalpræventive Råd, der var med til at lave undersøgelsen.

Men også ansatte i industri- og handel tager ting med hjem. Og derfor må der være en øget opmærksomhed, mener Maria Bislev.

"Der skal der være klare aftaler. For er det okay at tage en brugt mus, der skal smides ud uden at spørge om lov? Det er en gråzone, hvor tingene hurtigt kan gå galt," siger Maria Bislev til Avisen.dk.

Det er helt uacceptabelt, mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

"Det er overraskende, at folk stjæler som ravne. Det er altså mange penge i sidste ende for arbejdsgiverne, det drejer sig om," siger Flemming Dreesen, der er ansættelsesretschef i DA til Avisen.dk.

Han opfordrer til klare retningslinjer.

"Det viser en manglende form for tillid på arbejdspladsen. Man skal have en øget opmærksomhed på området som arbejdsgiver," siger Flemming Dreesen til Avisen.dk