Dansker lyser op på Wall Street

Jens Nordvig, som er uddannet cand. oceon fra Aarhus Universitet, leder hele analyseafdelingen hos et af verdens største finanshuse i New York og udsender snart en ny bog om euroens krise. Læs nogle af hans mange synspunkter her.

Amerikanske TV-kanaler står i kø for at få den danske økonom Jens Nordvig i studiet. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

En 39-årige dansker er i nærmest al ubemærkethed herhjemme suset helt til tops i børsmiljøet på Wall Street i USA. Stribevis af priser for at ramme plet på de ellers så turbulente valutamarkeder er nærmest haglet ned over Jens Nordvig de senere år, og snart udkommer han med bogen »The Fall of the Euro«, som forudser helt nye tider i Europa.

Jens Nordvig har arbejdet otte år hos hæderkronede Goldman Sachs, men er i dag øverste leder af hele analyseafdelingen med 70 ansatte hos den store japanske bank Nomura i New York.

Sammen med sit team har han her været så dygtig til at spotte de indbringende muligheder på valutamarkedet, at han af magasinet »Institutional Investor« i både 2011 og 2012 blev kåret som »verdens bedste valutastrateg«.

I år har det amerikanske erhvervsmagasin Forbes ud over dette udpeget hans anbefaling om at sælge japanske yen, som »den bedste finansielle idé i 2013«.

Det var allerede før valget til det japanske parlament i december sidste år, at Jens Nordvig begyndte at anbefale salg af japanske yen, som siden er raslet hele 20 procent ned over for dollaren. Det er sket i takt med, at den ellers så konservative japanske centralbank er begyndt at satse mere på at skabe inflation.

Lige nu er det britiske pund, som Jens Nordvig har et godt øje til.

»Pundet har været meget svagt siden 2008, men meget tyder på, at det nu begynder at gå bedre med britisk økonomi. Storbritannien har tilmed den fordel, at det er ét land i stedet for 17 lande i euroområdet, hvorfor landet sandsynligvis vil klare sig bedre fremover end resten af Europa,« siger Jens Nordvig, der er uddannet cand. oceon fra Aarhus Universitet.

Den britiske centralbank har netop annonceret, at den vil holde renten nede på det nuværende historiske lave niveau formentlig helt frem til efteråret 2016, og i hvert fald ind til ledigheden er kommet ned under syv procent af arbejdsstyrken.

»Men vi tror, at ledigheden falder hurtigere, end Bank of England forudser, og at den hæver renten allerede i 2015, hvilket vil styrke det britiske pund,« siger Jens Nordvig.

TV-stjerne

Bloomberg og CNBC, som er USAs største erhvervs-TV-kanaler, er så ivrige efter at få Jens Nordvig i studiet, at han har valgt at sige nej til mere end én enkelt optræden om ugen.

»Ellers har jeg ikke tid til andet«.

Jens Nordvig ser med skeptiske øjne på euroens fremtid og tror, at den fremover bliver en mere blød valuta med højere inflation end i dag. Årsagen er, at Den Europæiske Centralbank (ECB) presses til at gøre langt mere end i dag for at holde systemet sammen.

»Der er kommet lidt lyspunkter på det sidste. Men vi kommer fra et utroligt ringe niveau, og der er først engang helt fremme i 2020, at arbejdsløsheden i eurolandene i bedste fald vil komme ned under ti procent af arbejdsstyrken,« siger Jens Nordvig.

Af samme grund forudser han, at ECB kommer under et stigende pres, for at bekæmpe arbejdsløshed og tænke mindre på inflation. Det er allerede så småt ved at ske, eksempelvis med opkøb af statsobligationer fra de sydeuropæiske lande, og etableringen af den permanente redningsfond, European Stability Mechanism (ESM). Begge dele er på kanten af, hvad EU-Traktaten tillader, og et skridt mod at indføre et dobbelt mandat for ECB, sådan at de ikke alene skal tænke på at bekæmpe inflation, men også på at skabe flere job.

»Flere eurolande har også en så stor gæld, at de næppe kan betale den tilbage. Portugal har en gæld på over 130 procent af bruttonationalproduktet (BNP) og vil få meget vanskeligt ved at håndtere sin gæld uden en form for omstrukturering. De fleste lande i Europa oplever samtidig, at arbejdsstyrken falder, og der bliver flere ældre. Det vil belaste de offentlige finanser på en måde, som vi aldrig før har set. I mange lande er problemet så stort, at det næppe kan løses, uden nye omfattende reformer, eller højere inflation, som udhulder gælden,« siger Jens Nordvig.

Mistet appetitten

Skal euroen klare skærene over de kommende år, kræver det efter hans opfattelse større integration og tættere samarbejde om især finanspolitikken.

»Men her er der betydelig modstand. Holland har for nylig lavet en liste over 53 områder, hvor de ikke vil afgive mere suverænitet til EU. Holland har ellers gennem mange år haft et mål om at skabe et tættere samarbejde i Europa. Nu har hollænderne ikke appetit på mere. Det samme ses i Finland og andre steder.«

En bølge af folkeafstemninger om EU kan også være på vej, for hvis den bankunion, som for tiden diskuteres flittigt, skal blive optimal, kræver den efter Jens Nordvigs opfattelse en ændring af Traktaten, som skal ud til folkeafstemning i mange lande.

»Euroen vil sandsynligvis blive en mere blød valuta fremover, der er langt fra den tyske vision fra 1970erne. Men vi undgår næppe, at et eller flere europæiske lande går statsbankerot, og rammer denne bankerot Italien eller Frankrig, vil det få hele systemet til at bryde sammen. Den gamle euro er allerede på vej væk. En ny version af euroen er under opbygning, men det er endnu for tidligt at sige endeligt, hvordan den kommer til at se ud, eller om den kan overleve den økonomiske og sociale krise med historisk høj ledighed, som Europa står i lige nu,« lyder det fra Jens Nordvig.