Danske lønninger har nået konkurrencedygtigt niveau

I forhold til konkurrenceevnen er lønniveauet ved at have fundet sit leje, men derfor skal danskerne dog ikke regne med lønfest lige med det første, vurderer eksperter.

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere års fyringsrunder og lønpres har nu fået det danske lønniveau så langt ned, at det har nået et konkurrencedygtigt niveau, skriver Jyllands-Posten.

»Den danske lønkonkurrenceevne er, hvor den skal være, og der er ingen god grund til at skubbe på mere løntilbageholdenhed,« siger Jens Nærvig Pedersen, der er økonom i Danske Bank.

Der er derfor ingen grund til at presse på for endnu lavere lønninger, mener de økonomiske vismænd.

»Der er ikke noget, der tyder på, at de danske lønninger er meget langt fra et passende niveau,« siger Claus Thustrup Kreiner, økonomiprofessor og en af de økonomiske vismænd.

Op gennem 00erne steg de danske lønninger stejlt, og det gik hårdt ud over den danske konkurrenceevne, fordi arbejdslønnen pressede prisen på de danske varer hårdt.

Da krisen ramte, blev også de danske virksomheder hårdt ramt, for alle gik efter de billigst mulige varer, og virksomhederne måtte skære hårdt til med fyringsrunder og væg til væg-lønnedgang for de ansatte.

Blandt privatansatte er lønstigningstakten faldet støt i de seneste par år og lå i 1. kvartal i år på 1,3 procent. Det betyder, at mange lønmodtagere har oplevet en reallønsnedgang, mens nogle har måttet se et decideret fald i lønnen.

I forhold til konkurrenceevnen er lønniveauet ved at have fundet sit leje, men derfor skal danskerne dog ikke regne med lønfest og fede bonusser lige med det første.

»Lønniveauet er typisk noget, arbejdsmarkedet selv justerer, og det er i det lys, vi venter moderate lønstigninger i både i år, 2014 og 2015. Den meget beskedne vækst, vi venter, tilsiger ikke betydelige lønstigninger,« siger Claus Thustrup Kreiner.

Interesseorganisationen DI er dog ikke enig i, at det danske lønniveau er på det rette niveau endnu.

»Vi har over en lang årrække set en forringet konkurrenceevne i Danmark, og det kræver mange år med en lønudvikling under udlandet, før der er rettet op,« siger Allan Sørensen.