Danske kvinder er splittet mellem omsorg og ambitioner

Familieomsorg eller karriereambitioner - det er et dilemma Danmarks dygtigste kvinder står i, og det skaber behov for radikale ændringer i arbejdskulturen, konkluderer ny rapport

Når kvinderne runder trediveårsalderen bliver mange af dem fanget i et spænd mellem ambitioner på karrierefronten og ambitioner på hjemmefronten, lyder det i en ny rapport, der undersøger de bagvedliggende årsager til, at kvinder står med et ben i hver lejr. Fold sammen
Læs mere

Det kræver markante ændringer i danske virksomheders arbejdskultur, hvis talentfulde kvinder ikke skal blive tabt, når de stifter familier.

Sådan lyder konklusionen i ny rapport.

Når kvinderne runder trediveårsalderen bliver mange af dem fanget i et spænd mellem ambitioner på karrierefronten og ambitioner på hjemmefronten, lyder det i rapporten, der undersøger de bagvedliggende årsager til, at kvinder står med et ben i hver lejr.

»I dag er det sådan, at hvis man er kommet et par år op i fyrrerne og ikke rigtig har peaket endnu, så er der ikke særligt mange, der avancerer derefter. så er toget ligesom kørt,« siger Lisbeth Odgaard Madsen, der er CEO og founder i Potential Company, der står bag undersøgelsen.

Hun forklarer, at mange kvinder må sættet bluset ned på karrieren i trediverne på grund af familien, men det er ikke et udtryk for, at de ar uambitiøse.

Ud af undersøgelsens respondenter mener 73 procent, at de slår til på deres arbejde altid eller ofte. Samtidig oplever 18 procent at oplever at udleve deres ambitioner til fulde, mens mere end 53 procent udlever dem delvist.

Mangel på kvindelige topledere

Men selvom kvinderne på arbejdsmarkedet har ambitionerne i orden, udgør de kun syv procent af de øverste chefer på koncernniveau, mens der er 17 procent kvinder på niveauet under koncernledelsen. Går man et niveau længere ned, er 27 procent af lederstillingerne besat af kvinder.

»Derfor må virksomhederne ændre deres talentarbejde for at tilgodese karriereforløb, der ikke nødvendigvis når deres højdepunkt i starten af fyrrene,« siger Lisbeth Odgaard Madsen.

Hun efterlyser mere fleksibilitet på arbejdspladserne, så medarbejdere med familier i højere grad kan passe deres familieliv samtidig med, at de fokuserer på deres karrierer.

Samtidig går tendensen i retning af, at flere mænd også efterlyser mere fleksibilitet og balance i forhold til arbejde og fritid.

”De yngre generationer af mænd har et meget større fokus på familien end tidligere. Det er som om, at der har sneget sig lidt flere arketypiske feminine værdier ind i yngre mænds værdisæt, og det gør, at de vægter det nærværende familieliv højere end tidligere,” siger Lisbeth Odgaard Madsen.

Rapporten fra Potential Company kommer under den internationale kvindekonference Women Deliver, der i disse dage løber af stablen Bella Center i København. Konferencen huser henved 5.500 regeringsrepræsentanter, FN-folk, eksperter og græsrødder.