Danske håndværkere er Norges »østeuropæere«

Danske håndværkere i Norge går i vid udstrækning uden om de norske fagforeninger.

I Norge har danske håndværkere ry for at være dårligere til at organisere sig i den lokale fagforening end for eksempel håndværkere fra Polen. Arkivfoto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange håndværkere raser over, at udlændinge fra østeuropæiske EU-lande ikke er organiseret i en fagforening og ikke følger overenskomsterne. Men i Norge er danske håndværkere den gruppe af udlændinge, der vægrer sig mest ved at betale kontingent til den lokale fagforening, lyder det fra Fellesforbundet, Norges pendant til 3F.

»Svenskerne og polakkerne er langt bedre til at melde sig ind i vores forbund, mens de arbejder her. Men danskerne undgår det. Jeg kender ikke selv årsagen, men jeg mener bestemt, at de taber på det,« siger formand Arve Bakke.

I Oslo frygter forbundets lokalafdeling, at de uorganiserede danskere kan forpurre overenskomstforhandlingerne.

»De danske håndværkere kan blive pålagt at arbejde, hvis vi ender i konflikt. De vil heller ikke have ret til strejkestøtte, hvis de er solidariske og sympatistrejker med os. Under konflikter opretter vi en strejkekomité, som rejser rundt på de byggepladser, der ikke lukker, og her vil vi sandsynligvis møde danskere. Det kan sammenlignes med strejkebryderi, og sådan kan vi selvfølgelig ikke have det,« siger Ken Solfjeld, der leder forbundets byggeafdeling i Oslo.

Berlingske har talt med danske håndværkere i Norge, der ønsker at være anonyme på grund af deres job. De oplyser, at mange danskere arbejder mere, end de må, selv om de formelt følger de norske arbejdsvilkår.

»Mange synes, at den norske fagforening er for dyr. I Norge varsler myndighederne deres kontrolbesøg. Jeg har også oplevet danskere, som var begyndt at arbejde uden de nødvendige papirer, og som fik fri den dag, myndighederne kom, ligesom de polakker der heller ikke måtte være der,« siger en dansk tømrer, Berlingske har talt med, som har arbejdet i Norge i tre år.

Han peger på, at man som dansker er interesseret i at tjene så meget som muligt. Mange foretrækker derfor at bo flere sammen for at begrænse huslejeudgifterne, ligesom der er danskere, som overvejer at tage deres egen campingvogn med.

»Det er ikke fordi, vi er tvunget til det, men fordi vi gerne vil tjene så meget, vi kan. Nordmændene ser os nok som løntrykkere, men sådan er det jo, når man gerne vil tjene penge,« siger tømreren, Berlingske kender identiteten på.

3F oplyser da også, at mange danskere kommer galt af sted i Norge. I øjeblikket har 3F Frederiksborg to medlemmer, der er blevet snydt for 100.000 kroner.

»Derfor bør de selvfølgelig melde sig ind i Fellesforbundet. Det råder vi dem til at gøre, for vi kan ikke hjælpe dem, når det er nordmændenes overenskomst, der bliver brudt. Men jeg vil ikke sige, at de gør sig skyldige i dumping, for det er jo de norske arbejdsgivere, som snyder,« siger Mogens Larsen, næstformand i 3F Frederiksborg, der har sendt mange medlemmer til Norge.

Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder for de danske byggefagforeningers kartel, understreger, at fagforeningerne vil betale deres medlemmers løn under en eventuel konflikt i Norge, så de ikke forpurrer forhandlingerne. Men generelt mener han, at danskere i Norge er ansat på samme vilkår som nordmændene.

»Vi har tradition for at samarbejde blandt fagforeningerne i Norden, og vi overflytter gerne medlemmer til Fellesforbundet. Vi har heller ikke noget imod, at nordmænd og svenskere, der arbejder i Danmark i en perio-de, ikke er medlemmer hos os, når de følger vores overenskomster. Det er mit indtryk, at det gør danskerne i Norge,« siger Gunde Odgaard, der er kandidat for Socialdemokraterne til europaparlamentsvalget.Er det løndumping, hvis danskerne arbejder mere, end de må ifølge Norges arbejdstidsregler?»Social dumping er, når der er tale om bevidst overtrædelse af løn- og arbejdsvilkår. Norge har almengøring af overenskomster, så alle er automatisk omfattet. Det gælder for danskere såvel som andre udlændinge,« siger han.

Arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet Søren Kaj Andersen er ikke overrasket over historien om, at mange danskere arbejder mere end nordmændene. Men han mener ikke, at de presser de norske lønninger.

»Jeg tror, at danskerne samlet set får det samme i løn som nordmændene. Det er ikke ligesom i de grove sager, vi ser herhjemme, hvor nogle østeuropæere får langt under vores normale lønniveau. Der kender danskerne nok deres rettigheder i Norge bedre,« siger han.