Danske Bank vil kunne score milliarder på Danica

Om tre år udløber an aftale om overnormal kapitalisering i Danica. Det vil forgylde Danske Bank med op mod 11 mia. kr., mener ekspert.

Danica kan om tre år give sin ejer Dansk Bank en gevinst på 11 mia. kr.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danica står til at blive en ren guldgrube for Danske Bank. Om blot tre år udløses skjulte værdier på op mod 11 mia. kr., som Danske Bank kan realisere ved et frasalg eller ved at trække ud af datterselskabet som udbytte.

Det skriver AktieUgebrevet i denne analyse.

Herunder kan du købe adgang til artiklen for kun 19 kr. Du kan også købe hele Aktieugebrevet for kun 99 kr. Normalpris: 149 kr.

OBS!! AktieUgebrevet er ikke en del af abonnementet på Business PLUS. Som PLUS-kunde får du i stedet glæde af AktieUgebrevet til særpris.

Tilmeld dig AktieUgebrevets gratis nyhedsmail her

Ved at købe adgang til Business PLUS i en måned for 29 kr. eller et år for 249 kr. får adgang til mere end 100 guides til privatøkonomi og karriere. Se eksempler her.

Se også: "Her er ugens aktietips" (19 kr.), "Sådan køber du på tvang" (19 kr.) og "Få mere ud af din opsparing" (25 kr.).


Danica står til at blive en ren guldgrube for Danske Bank. Om blot tre år udløses skjulte værdier på op mod 11 mia. kr., som Danske Bank kan realisere ved et frasalg eller ved at trække ud af datterselskabet som udbytte.

Danica blev, i forbindelse med overtagelsen i 1990 af det tidligere statsejede Statsanstalten for Livsforsikring, bundet af en aftale med staten om overnormal kapitalisering. Men den upåagtede aftale udløber om tre år, hvorefter Danske Bank ikke længere behøver at fastholde det unaturligt høje kapitaliseringsniveau, der har betydet, at Danske Bank har haft vanskeligt ved at forrente kapitalen i Danica.

Af Danicas årsrapport fremgår det af en fodnote på side 15, at ”Danica Pension er forpligtet til at tildele visse forsikringstagere fra det tidligere Statsanstalten for Livsforsikring (nu en del af Danica Pension) en andel af egenkapitalens overdækning i forhold til kravet til tilstrækkelig basiskapital, såfremt denne overdækning overstiger, hvad den var i Statsanstalten for Livsforsikring før privatiseringen i 1990. Herudover er det hensigten ikke at betale udbytte i mindst 25 år at regne fra 1990. Indbetalt kapital og renter heraf kan dog udloddes.”

Bindingen ophæves altså i 2015, og de mange milliarder kan således trækkes ud af datterselskabet om blot tre år. Selvom ordførende direktør Eivind Kolding har præsenteret et muligt salg af Danica, vil det antageligt først komme om tidligst 2-3 år. Det skyldes, at Danica i øjeblikket er hæmmet af aftalen med staten om en ændret rentekurve på grund af pensionssektorens problemer med rentefaldet.

Hertil kommer, at Danicas bidrag til polstringen af Danske Bank koncernen bliver stærkt forringet allerede fra næste år, når de nye kapitalregler i Basel III træder i kraft. Det betyder også, at Danske Bank over de kommende tre år selv kan høste milliarderne af Danicas skjulte milliarder ved frasalg af datterselskabet, der ikke længere vil belaste kapitalkravene.

”De snærende bånd, som Danica har haft i forhold til andre pensionsselskaber kan de nu slippe af med. Det betyder, at Danica bliver et bedre aktiv for Danske Bank, som kan bruge milliarderne på bankforretningen. Gevinsten er der, og Danske Bank vil næppe lade en køber løbe med den,” siger aktuar Jørgen Svendsen fra pensionsmæglerne Sejer & Svendsen.

Hvor mange milliarder, der er bundet op i aftalen fra 1990 vil Danica dog ikke ud med, da man betragter aftalen som følsom for børsmarkedet. Det kunne betyde, at det drejer sig om milliarder, så det kan påvirke kursen på Danske Banks aktier.

Se også: "Her er ugens aktietips" (19 kr.), "Sådan køber du på tvang" (19 kr.) og "Få mere ud af din opsparing" (25 kr.).