Danske arbejdspladser topper i Europa

Hver femte af de 100 bedste europæiske arbejdspladser er dansk, viser ny undersøgelse. De populære virksomheder har præsteret markant fremgang i produktiviteten det forgangne år.

ATP-ansatte dyrker fitness på jobbet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig er dansk ledelseskultur præget af langt mindre afstand mellem top og bund, end i lande, som f.eks. Frankrig, siger Kim Møller:

Tilliden til lederne er i top, forholdet til kollegerne ligeså. I det hele taget klarer danske virksomheder sig overmåde godt, når det gælder om at være gode arbejdspladser.

En ny undersøgelse fra analyseinstituttet A Great Place to Work (AGPW) viser, at blandt de 100 bedste arbejdspladser i Europa er 20 danske. Virksomhederne blev i aftes hædret ved en prisoverrækkelse i Madrid.

Forklaringen på de danske arbejdspladsers popularitet er ifølge Kim Møller, direktør, AGPW Denmark, at de er rige på social kapital.

»Der er en generelt høj grad af tillid, samarbejde og involvering af medarbejderne, og der er megen kommunikation om, hvorfor ledelsen gør, som den gør. Det skaber tillid til ledelsen,« siger han.

»Hvad synes I?«

»Ledelsen i en fransk virksomhed træffer en beslutning, fortæller det til medarbejderne og så bliver det sådan. Herhjemme siger ledelsen »Vi mener, vi skal gøre sådan. Hvad synes I om det?«. Så bliver det måske modificeret, og alle føler, de er med til det,« siger Kim Møller.

De bedste danske

Undersøgelsen er gennemført blandt 1.300 europæiske arbejdspladser og har ført til en top 100 fordelt mellem arbejdspladser med hhv. flere eller færre end 500 ansatte. Blandt mellemstore virksomheder er 5 af de 10 bedste danske, det samme gælder 3 af de 10 bedste store.

Den store vinder er Microsoft Danmark, som deler pladsen med sine 14 europæiske søsterselskaber. Lige efter følger ATP. Blandt mindre virksomheder er Middelfart Sparekasse Danmarks bedste med en europæisk andenplads. Hobbyartikelvirksomheden Creativ Company har fået en specialpris for inspirerende lederskab.

Glæde øger produktivitet

At det svarer sig at være en god arbejdsplads, viser sig i produktiviteten blandt de 100 virksomheder. Inden for det seneste år har de haft en gennemsnitlig produktivitetsstigning på 12,9 procent.

Ifølge produktivitetschef i DI Jens Kristian Jørgensen findes der flere måder at opgøre produktivitet på. Men er stigningen udtryk for en stigning målt på virksomhedens totale enhedsomkostninger, er tallet imponerende, mener han.

»Kan man ligge stabilt på en produktivitetsforbedring på syv-otte procent om året målt på de totale enhedsomkostninger, er man absolut i superklassen. Der er al mulig grund til at tro, at der er en klar sammenhæng mellem medarbejdernes tilfredshed og evne til at performe. Højtydende teams kendetegnes ved, at de skaber mærkbare resultater, samtidig med at de ansattes relationer til hinanden og til lederskabet er tillidsfulde. Det opnår du ved at have klare mål for, hvad gruppen skal opnå, så du ved, hvorfor du er her som medarbejder, og at ledelsen har en klar og åben kommunikation,« siger Jens Kristian Jørgensen.